Gemeente Winterswijk


Besluiten raadsvergadering 30 maart 2006

03-04-2006

Winterswijk - Op donderdag 30 maart heeft de gemeenteraad vergaderd. De belangrijkste besluiten worden hieronder toegelicht. Het complete verslag van de raadsvergadering is vanaf 28 april beschikbaar via deze website.

In het vragenuur heeft Will de Graaff ( CDA) gevraagd of het klopt dat er sprake is van verplaatsing van de St. Jozefschool naar de locatie van het huidige postkantoor en Eucalypta. Hij vroeg zich ook af of een dergelijke verplaatsing past binnen de invulling die in het Masterplan is vastgelegd voor het raadhuisgebied. Wethouder Ben Uffink gaf aan dat er nu alleen nog maar op ambtelijk niveau wordt gesproken over de mogelijkheden van een verplaatsing en dat er meerdere locaties zijn. Ook gaf de wethouder aan dat de invulling voor het betreffende gebied in het Masterplan bestemd is als ruimte voor maatschappelijke doeleinden. Daar past een school eventueel goed binnen. De wethouders Uffink en Abbink gaven beiden aan in een volgende commissievergadering in z'n algemeenheid terug te willen komen op de status van het Masterplan.
Naar aanleiding van de ingekomen stukken gaf Dirk Willink van Winterswijks Belang een korte toelichting op de stand van zaken rondom de coalitie onderhandelingen. Bernhard Harfsterkamp (PVDA) vroeg om een persoonlijk gesprek met de burgemeester over nog openstaande vragen rondom de bodemsanering van Bruntink aan de Ambachtsstraat. De burgemeester heeft dit toegezegd en beloofd dat de uitkomsten van dit gesprek ook teruggekoppeld worden naar de overige partijen. Hans van Lith (PW) heeft gevraagd om de brief met betrekking tot het subsidieverzoek voor het project Leren van de Oorlog te agenderen voor de commissie Burger en Voorzieningen op 13 april aanstaande. Wethouder Uffink gaf aan dat dit nog besproken wordt in het Winterswijks Onderwijs Beraad en dat daar mogelijk een andere oplossing gevonden wordt. Besloten is dat de brief wordt geagendeerd en dat wethouder Uffink de uitkomsten van het WOB-overleg hierin terugkoppelt.

Leden commissies benoemd
De volgende leden zijn benoemd:
Commissie Burger en bestuur:
de heer H.J. Tannemaat (WB) (voorzitter), de heer D.J. Oonk (WB) (plv. voorzitter), de heer J.S.F. Keetels (WB), de heer D.J. Oonk (WB), de heer R. te Brummelstroete , PvdA), de heer Th.W.B.M. Hartjes (PvdA), de heer B.J. Harfsterkamp (PvdA), de heer W.J. de Graaff (CDA), de heer A.Th.M. Sletering (CDA), de heer Chr. van den Bos (VVD), de heer D.E. Wolfert (VVD), de heer H. van Lith (PW), de heer A.T. Roebbers (PW).
Commissie Burger en Omgeving
de heer E.J.W. te Selle (WB) (voorzitter), de heer B.H.W. te Winkel (WB) (plaatsvervangend voorzitter), de heer H.J.A. Oonk (WB), de heer B.H.W. te Winkel (WB), de heer G.D. Buursink (PvdA), de heer H.A.M. Geessinck (PvdA), de heer B.J. Harfsterkamp (PvdA), mevrouw I.G. Saris (CDA), mevrouw W. Elsinghorst (CDA), mevrouw B.Th. Abbink-te Brummelstroete (VVD), de heer D.E. Wolfert (VVD), de heer A.T. Roebbers (PW), mevrouw B.S. Varekamp (PW).
Commissie Burger en Voorzieningen:
de heer H.A.M. Geessinck (PvdA) (voorzitter), de heer J. Oonk (PvdA) (plaatsvervangend voorzitter), mevrouw J.W. van der Beek-Ligtenbarg (WB), de heer D.J. Oonk (WB), de heer H.J. Tannemaat (WB), de heer J. Oonk (PvdA), de heer R. te Brummelstroete (PvdA), mevrouw G. Hanevelt (PvdA), de heer A.Th.M. Sletering (CDA), mevrouw A.W.M. Scholten-Tiggeloven (CDA), mevrouw B.Th. Abbink-te Brummelstroete (VVD), mevrouw G.B. Wassink-Samberg (VVD), de heer H. van Lith (PW), mevrouw C.J. Zomer (PW).

De heer H. van Lith is benoemd tot waarnemend voorzitter van de raad.

Vaststelling Milieuprogramma 2006
De raad heeft het milieuprogramma 2006 vastgesteld. De gemeente is verplicht om ieder jaar een milieuprogramma op te stellen. In dit programma staat hoe de gemeente uitvoering geeft aan de wettelijke milieutaken en de financiële gevolgen daarvan. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de afgifte, controle en handhaving van milieuvergunningen van agrarische en industriële bedrijven, de inzameling van huishoudelijk afval en uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan. Maar ook zaken als de uitvoering van het bodembeleidsplan, het geluidsbesluit, het Besluit Luchtkwaliteit en het verkeers- en vervoersplan maken onderdeel uit van het programma. Evenals de ontwikkeling van bestemmingsplannen en projecten op het gebied van externe veiligheid en handhaving. In 2003 heeft de raad besloten om alleen de wettelijke taken uit te voeren. Dit milieuprogramma beperkt zich dan ook tot deze wettelijke taken. Ten aanzien van het milieuprogramma werden door Bernhard Harfsterkamp (PVDA) en Hans van Lith (PW) opmerkingen gemaakt over de beperking tot de wettelijke taken. Zij zouden graag zien dat dit in de toekomst uitgebreid werd. Het PVDA komt hiervoor te zijner tijd nog met voorstellen. Chris van de Bos (VVD) kon zich wel vinden in de beperkte uitvoering van taken. Hij stelde echter voor dat om de regelgeving rond het verbranden van snoeihout te vereenvoudigen tot een meldplicht en bij bedrijfsbeëindiging voortaan standaard een bodemonderzoek te laten uitvoeren. De burgemeester gaf aan dat er ten aanzien van het uitbreiden van de taken en personeelscapaciteit is afgesproken dat dit zou worden opgepakt bij de behandeling van het handhavingprogramma en de begroting 2007. Voor wat betreft het voorstel van het snoeihout gaf hij aan dat dit meegenomen wordt in regionaal overleg en dat hij nog voor de zomervakantie terugmeldt in de commissievergadering. Het voorstel over bodemonderzoek bij bedrijfsbeëindiging wordt ambtelijk meegenomen.

Bestemmingsplan Vreehorstweg
De raad heeft het bestemmingsplan voor het opslagdepot aan de Vreehorstweg vastgesteld. Aan de vaststelling van dit bestemmingsplan is een lang proces vooraf gegaan. Het depot is in 1993 ingericht als zanddepot met een vrijstelling op basis van artikel 17 Wet op de Ruimtelijke Ordening. In 1999 is besloten het depot via een bestemmingsplanprocedure definitief te maken. Dit raadsbesluit is toen echter niet uitgevoerd en is pas in 2003 weer opgepakt. Met het vaststellen van het bestemmingsplan wordt de huidige status gelegaliseerd en kan het depot definitief worden ingericht als opslagdepot voor zand en sloot- en bermmaaisel. Ter vergadering werd door WB-fractievoorziiter Dirk Willink ingegaan op het hele proces. Zij hebben aangegeven de besluitvorming over dit onderwerp op te willen schorten. Hans van Lith stelde nog een aantal vragen over de reactie van b&w op de ingediende zienswijzen. Zijn oordeel was dat het college onvoldoende is ingegaan op deze zienswijzen. Chris van de Bos van de VVD stelde nog een aantal vragen over in hoeverre de grond die er wordt opgeslagen verontreinigd is en wat de gevolgen zijn voor het milieu. Wethouder Ina van Eerden lichtte de diverse vragen toe. En benadrukte het feit dat legalisering nodig is om handhavingacties te voorkomen. Daarnaast benadrukte ze ook dat het niet vaststellen van het bestemmingsplan niet alleen leidt tot boetes maar ook tot een zoektocht naar een nieuwe locatie en een nieuwe bestemmingsplanprocedure. Het voorstel is uiteindelijk aangenomen met de stemmen van PW en WB tegen en van VVD, CDA en PVDA voor. Bij dit agendapunt heeft WB een motie ingediend over de criteria waaraan ambtenaren en bestuurders moeten voldoen. Op verzoek van het CDA heeft Winterswijks Belang de tekst enigszins aangepast. De motie is als volgt vastgesteld door de gemeenteraad: gelet op de kaderstellende rol van de raad, in aansluiting op de 'Gedragscode voor bestuurders van de gemeente Winterswijk' zoals vastgesteld door de raad op 27 mei 2004, bevestigt dat vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders, de raad en de raadscommissies en van het ambtelijk apparaat van de gemeente Winterswijk werkzaamheden verrichten die moeten voldoen aan de volgende criteria: legaal, integer, consequent, transparant, dienstverlenend en met inachtneming van correcte omgangsvormen.