Innovatieweek: Nederland 4 dagen in het teken van vernieuwing!

Booij, klusman en van bruggen

Pinguïns kunnen vliegen: Nederland 4 dagen in het teken van vernieuwing!

Van 3 t/m 6 april 2006 vindt PINGUINS KUNNEN VLIEGEN, de Nationale Innovatieweek plaats. Vier dagen staat Nederland in het teken van vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de publieke sector. De Innovatie Expres (3 t/m 5 april) en het Innovatie Festival in Dordrecht (6 april) laten zien hoe vernieuwend Nederland momenteel is. Wie innoveert waar? En hoe? Wat kunnen we van elkaar leren? Wat zijn de ideale omstandigheden voor vernieuwing? De meest uiteenlopende en kleurrijke innovatieprojecten en -initiatieven staan in de schijnwerpers te staan. Met onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold, Martin Bril, Simon Vinkenoog, Rocky Tuhuteru, het Museum voor Overbodig Beleid, Roos en SPINVIS.

Innovatie Expres (3 t/m 5 april)
De Nationale Innovatieweek begint met de Innovatie Expres. Vanuit de verste uithoeken van het land reizen gedurende 3 dagen verschillende expresbussen langs inspirerende innovatiepraktijken richting Dordrecht waar op 6 april het afsluitende festival plaatsvindt. Geen sector blijft onbesproken: Zorg, Veiligheid, Onderwijs, Cultuur, het Openbaar Bestuur, Welzijn en nog veel meer. Van andere sectoren leren is hierbij cruciaal. Defensie kan leren van vernieuwingen binnen het onderwijs. Zorg kan leren van innovaties bij de politie. En andersom!

Het reisgezelschap van de Innovatie Expres is divers en wisselend van samenstelling. Wetenschappers, lokale politici, burgerpanels en ambtenaren gaan mee. Zo ook scholieren, studenten, journalisten en opiniemakers. En ministers, staatssecretarissen en kamerleden. Tijdens de stops bij de innovatiepraktijken vinden uiteenlopende activiteiten plaats zoals workshops, discussies en presentaties.

Innovatie Festival; donderdag 6 april in Dordrecht
Na 3 dagen Innovatie Expres komt heel vernieuwend Nederland op 6 april samen in Dordrecht. Op 50 locaties in het historische stadscentrum ontrolt zich voor 1500 bezoekers een veelzijdig en levendig programma met meer dan 150 verschillende programmaonderdelen. Bezoekers kunnen zich tegoed doen aan debatten, lezingen, veilingen, het Museum van Overbodig Beleid, films en documentaires, talkshows, werkgroepen, kringgesprekken, muzikale optredens en nog veel meer.

Het festival is sectoroverschrijdend en presenteert een breed spectrum aan vernieuwende 'best practices' uit de publieke sector. Zo is het mogelijk om als bezoeker een divers programma samen te stellen waarin je deelneemt aan een succesvol project uit de regionale jeugdzorg, een baanbrekend initiatief van een woningbouwcorporatie, een workshop van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een debat met de politie en een presentatie van de belastingdienst. Verder zijn er fiets- en wandeltochten door de stad en een 'innovatieve' boottocht door de Dordtse haven. Tegelijkertijd vindt op het nieuwe Statenplein een spectaculair hoofdprogramma plaats.

Op het hoofdpodium presenteren Rocky Tuhuteru en Lennart Booij de nieuwsshow Studio Nova Zembla met actuele nieuwsitems, interviews met onder andere minister Pechtold en Marike van Lier-Lels (oud-directielid Schiphol en lid van het Innovatieplatform). Behalve interviews zijn er diverse optredens van onder andere de 17-jarige zangeres Roos van Roosbeef (winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2005), columnist Martin Bril, dichter Simon Vinkenoog en de Nederlandse band SPINVIS.

Website & AANMELDEN
Voor meer informatie over het Innovatie Festival en de Innovatie Expres bekijk onze website: www.pinguinskunnenvliegen.nl. Hier kan iedereen zich gratis inschrijven als passagier van de expres en bezoeker van het festival. Wees er op tijd bij!

Noot voor de pers (