Gemeente Weert

21 maart 2006

BOSPOP-SCHILDERIJEN OP TENTOONSTELLING IN STADHUIS

Als voorproef op het komend Bospopfestival, exposeert Harm Lutke op de bestuursverdieping van het stadhuis in Weert van 3 april tot en met 10 juli 2006 "airbrush"-schilderijen van Bospop.

Harm Lutke is in 1952 in Heerlen geboren en woont in Brunssum. Twaalf jaar geleden raakte de airbrusher Lutke bij het bezoeken van een open dag van het toenmalige A&S in Heerlen zo onder de indruk van airbrushdemonstraties van Jan Rijksen en zijn leerlingen, dat hij zich meteen liet inschrijven voor een cursus.

Hij had wel eens met spuitbusjes gespoten, o.a. de goalliemaskers van zijn ijshockeyclub Smoke Eaters Geleen, maar vond dit toch wel even wat anders. Hij beleefde goede tijden op zolder waar hij de van Jan geleerde technieken oefende. Een jaar later mocht hij zelf meedoen aan de open dag. Hiervoor legde hij zich toe op het spuiten van Indianen met die diep doorgroefde gezichten. Hij verdiepte zich ook in hun cultuur. Zo kwam hij terecht op Country Festivals en werd, nadat hij ook ging bodypainten, voor motorbeurzen en filmbeurzen gevraagd. Hier kwam hij in contact met acteurs en actrices die de portretten die hij van hen gemaakt had signeerden. Zo ontstond het idee om dat óók met artiesten uit de music scene te proberen. Vanaf zijn 14e jaar gaat Harm namelijk al naar allerlei festivals en concerten en het leek hem wel wat om die mensen eens te ontmoeten. Herman Brood was de eerste bij wie het lukte. Herman was hem waarschijnlijk na twee minuten al vergeten, maar zijn dag kon niet meer stuk en een nieuwe hobby was geboren. Dankzij Bospop heeft hij veel van zijn (jeugd)idolen mogen ontmoeten en het geeft hem iedere keer weer opnieuw een kick als ze hun portret signeren. Met "rijpere" zangeressen en actrices heeft hij weleens problemen, omdat hij nu eenmaal niet alle rimpeltjes weg kan laten. Voor zijn portretten is Harm voornamelijk aangewezen op foto's. Hij werkt het liefst in zwart/wit, omdat de kleuren op foto's vaak verschillen en hij bij zwart/wit zijn spuitje niet zo vaak hoeft schoon te maken. Een airbrusher heeft geen contact met de ondergrond. Voor het spuiten van haarlijntjes zit hij nog altijd enkele millimeters van het object af. Het resultaat wordt daarom niet altijd als kunst gezien. Volgens Lutke zullen er echter weinig airbrushers zijn die daar mee zitten. Zelf gebruikt Harm ook nog andere technieken om een zo realistisch mogelijk resultaat te krijgen. U bent van harte welkom om een exclusieve vertegenwoordiging van de internationale popscene te komen bekijken.

Openingstijden
Het stadhuis is geopend tijdens werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Informatie over de tentoonstelling: Fransien Smeets, gemeente Weert, tel. (0495) 575472.

2006.049 FS


---- --