Gemeente Weert

21 maart 2006

TENTOONSTELLING PORSELEINEN POPPEN IN WEERTER STADHUIS

Fien de Waal exposeert haar porseleinen poppenverzameling van 3 april tot en met 10 juli 2006 op de bestuursverdieping van het stadhuis.

Fien de Waal is geboren en getogen in Weert.
Ze leerde de kunst van het poppen maken ruim tien jaar geleden van mevrouw Koiter uit Weert. Het is heel secuur handwerk waarbij heel netjes gewerkt dient te worden. Het porseleinen hoofdje wordt in een mal gegoten en gedroogd. Daarna wordt het hoofdje geschuurd en de wimpers, wenkbrauwen en het mondje erop geschilderd. Fien de Waal gebruikt hier vaak voorbeelden uit een boek voor. Vervolgens worden de lijven gemaakt uit papier-maché. Het is mogelijk lijfjes kant en klaar te kopen. In dat geval moet de pop nog in elkaar geregen worden. Vervolgens wordt de pop aangekleed met kleertjes van zijde of katoen. Deze kleertjes worden óf zelf gemaakt of gekocht op speciale poppenbeurzen. Fien de Waal koopt geschikte stoffen, bijvoorbeeld gordijnstof, vaak op markten, maar ook in de Charitaswinkel zijn ze te vinden, zoals oude zijden blouses. De sokjes en schoentjes maakt ze eveneens zelf van bijvoorbeeld oude handschoenen of tassen. De oogjes van de poppen zijn van kristal of glas, de pruikjes van echt haar of mohair. Daarna is de pop helemaal af en lijkt ze op een miniatuurmensje.

Openingstijden
Het stadhuis is geopend tijdens werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur en op donderdagavond tot 19.30 uur. Informatie over de tentoonstelling: Fransien Smeets, gemeente Weert, tel. (0495) 575472.

2006.050 FS


---- --