Gemeente Zwolle

3 april kick-off experiment met wijkbudgetten


Datum uitgave: 30-03-2006
Het experiment wijkbudgetten start op maandag 3 april 2006 in de wijken Aa-landen-Noord en -Oost en Zwolle-Zuid in Geren, Gerenlanden en Ittersum. Het officiële startsein wordt gegeven door wethouder Janco Cnossen. Op maandag 3 april is de eerste aftrap om 14.00 uur in De Riethoek, Patriottenlaan 1 in Zwolle-Zuid. Op 4 april is de aftrap in de Aa-landen-Noord en -Oost om 15.15 uur op het schoolplein van de basisschool De Wieden, Beulakerwiede 4.

Het is de tweede keer dat het experiment wijkbudgetten wordt gehouden. Vorig jaar was het wijkexperiment een groot succes. Daarom is besloten om een vervolg te geven aan het experiment. Het experiment houdt in dat wijkbewoners budgetten toegewezen krijgen (ze worden opdrachtgever) voor zelfbedachte en zelf uit te voeren projecten in hun wijk. Zij kunnen zelf allerlei ideeën aandragen voor het verbeteren van de leefomgeving.

Uit de inzendingen kiest de buurt op een speciale verkiezingsavond zelf de winnaars: de projecten die daadwerkelijk worden uitgevoerd. Voor beide wijken hebben de gemeente en de Zwolse woningcorporaties ¤ 100.000,- beschikbaar om ideeën uit te voeren. Bij de uitvoering zijn de bewoners ook nauw betrokken. In juni en juli 2006 kiezen bewoners zelf de uit te voeren projecten tijdens een speciale verkiezingsavond. Het project loopt tot medio 2007 en wordt constant gevolgd.

De gemeente heeft het experiment opgesteld met de partners uit het wijkgericht werken: de drie Zwolse woningbouwcorporaties, politie IJsselland, De Kern (maatschappelijk werk), Stichting Welzijn Ouderen en Travers. Dit is vrij uniek in Nederland. Bijna alle partners leveren een eigen bijdrage aan het experiment. Dit kunnen financiële middelen zijn, maar ook beschikbare uren.

Bron: afdeling Communicatie