Hoogopgeleide starters laten vacatures straks onbenut

Creative venue

Bedrijfsleven en overheid bereiken starters onvoldoende: digitale kweekvijver jong talent moet oplossing bieden
Hoogopgeleiden weten niet goed wat ze met studie moeten doen

Haarlem, 3 april 2006 - Als de kloof tussen werkgevers en de aankomende generatie werknemers, hoogopgeleide twintigers, niet wordt gedicht, zullen veel vacatures voor starters onbenut blijven. Ondanks dat de nieuwe generatie twintigers super gemotiveerd is en positief in het leven staat, weet ze niet wat ze in het bedrijfsleven of bij de overheid allemaal met een afgeronde HBO of universitaire studie kan doen. Hoogopgeleide starters hebben volgens weekblad Intermediair veel begeleiding nodig om een baan te vinden die bij hun studie past. Dat is deels te wijten aan de nieuwe onderwijsstructuur (BaMa), deels aan de enorme toename van het aantal studierichtingen.

Om hoogopgeleide studenten in de laatste fase van hun studie beter te kunnen begeleiden richting arbeidsmarkt, komt Intermediair met een speciale website genaamd intermediairfw.nl. Volgens hoofdredacteur Peter ter Horst is intermediairFw: het eerste online podium speciaal voor starters én werkgevers.

Ter Horst: 'Ons nieuwe platform is hard nodig. Wij wijzen hoogopgeleiden de weg. Er dreigen op korte termijn veel vacatures niet ingevuld te worden. Intermediairfw.nl is er enerzijds voor hoogopgeleiden in de laatste fase van hun studie, een positieve, kritische groep nieuwe werknemers met nieuwe wensen over de verhouding tussen werk en privé, hoge verwachtingen over zelfontplooiing en veel energie. Anderzijds biedt de website werkgevers de mogelijk met hen in contact te komen als ze willen weten wat er onder starters leeft'.

Ook werkgevers hebben op hun beurt moeite aansluiting te vinden bij de nieuwe generatie werknemers, de groep jongeren geboren na 1980 en opgegroeid in een periode van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Door de groei van het aanbod in vacatures moeten werkgevers meer kennis hebben van het grote aanbod van studies en inzicht in de wijze hoe de generatie aankijkt tegen het leven. Ze klagen vaak over een vertroetelde generatie met te hooggespannen verwachtingen.

Onterecht vindt Ter Horst: 'De huidige generatie starters is grootgebracht in goede tijden, en niet in slechte tijden. Ze is opgegroeid in het internettijdperk en gewend om te gaan met een groot informatieaanbod. Jongeren van vandaag zijn zeer goed getraind in het maken van keuzes, ze hebben daarbij echter wel begeleiding nodig'. De nieuwe lichting wordt vooral gemotiveerd door zelfontplooiing en vindt carrière- en ontwikkelingsprogramma's een belangrijk keuzecriterium voor hun eerste (en volgende) baan. Daarnaast hechten ze sterk aan vrije tijd. 'Met intermediairfw.nl slaan we de brug online. Het is de digitale kweekvijver voor talent dat werkgevers elders moeizaam kunnen vinden.'

Informatieruis of generatiekloof?
IntermediairFw: beoogt helderheid te scheppen in de informatieruis tussen starters en werkgevers. Juist op een moment dat het bedrijfsleven en de overheid zitten te springen om nieuw talent. In het eerste kwartaal is het aantal vacatures voor starters uit het hoger en wetenschappelijk onderwijs met ongeveer 27% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

'Natuurlijk is er een kloof tussen de generatie X, geboren vóór 1980, en de groep van na 1980 die nu hun entree op de arbeidsmarkt maken. Maar deze kloof is eenvoudiger te overbruggen dan we wellicht denken', zo vervolgt Peter ter Horst. 'Daarom spreekt onze site www.intermediairfw.nl de taal van deze nieuwe generatie werknemers, maakt ze wegwijs en zet ze op hetzelfde moment aan tot actie om een goede baan te vinden.'

Met beide benen op de grond
De site geeft inzicht in wat je met je studie kunt en geeft talloze tips en adviezen hoe je moet solliciteren en waar je op moet letten bij de keuze van een bedrijf. Starters moeten daarnaast leren kijken door de ogen van de werkgever en op hun beurt begrijpen hoe het bedrijfsleven of de overheid werkt. Peter ter Horst: 'Ze moeten zich realiseren wat ze er voor moeten doen om aan een goede baan te komen. Dat betekent goede brieven leren schrijven, omgaan met sollicitatieangst en veel meer persoonlijkheid etaleren, maar ook een realistisch beeld hebben wat van een werknemer wordt verwacht'.

Voor meer informatie, zie de website www.intermediairfw.nl

Fotobijschrift:
Internediairfw.nl (spreek uit Intermediair Forward) is de eerste website die starters de weg wijst om een goede entree op de arbeidsmarkt te maken. Volgens Intermediair weten veel hoogopgeleiden niet wat ze met hun studie moeten doen en blijven veel vacatures voor starters straks onbenut. Afgelopen kwartaal stegen de vacatures voor starters met 29% ten opzichte van het eerste kwartaal 2005.