Veel drukkere eerste drie maanden, situatie 80 kilometer zones verslechterd

2 april 2006, 17:56

De eerste drie maanden waren flink drukker dan het eerste kwartaal van het vorig jaar. De filedruk, de lengte van de files maal de duur, nam maar liefst 19,2 procent toe. Vooral in de tweede helft van februari en in maart was het drukker dan in 2005. In de laatste maand was het maar liefst 30% drukker dan vorig jaar.

Met stip het grootste knelpunt was Zoeterwoude-Rijndijk op de A4 in de richting van Delft. Oorzaak van de problemen daar ligt in een rijbaanversmalling, bij Hoogmade moet het verkeer van drie naar twee rijstroken. Bovendien komt daar veel verkeer de snelweg op, de invoeging verergert de problemen.

Kleinpolderplein op de A13, het afgelopen jaar het belangrijkste knelpunt, daalde naar de derde plaats in de filelijst. De op de A13 ingestelde maximumsnelheid van 100 kilometer per uur lijkt bij te dragen aan een betere doorstroming.

Minder goed gaat het met de 80 kilometer zones die op 1 november van het vorig jaar zijn ingesteld. Op deze trajecten gezamenlijk steeg de filedruk met 28,8 procent, bijna tien procentpunt méér dus dan op de rest van het wegennet. In de analyse van de eerste zes weken was het verschil nog vijf procentpunt, dat betekent dat de situatie op deze wegvakken verergert.

Negatieve uitschieters zijn de A20 bij Rotterdam richting Gouda (een stijging van 33,7 %) en de A12 bij Utrecht richting Den Haag (een stijging van 38,2 %).

De zone op de A12 bij Voorburg richting Den Haag spant echter de kroon: de filedruk vervijfvoudigde daar bijna. Oorzaken zijn waarschijnlijk een combinatie van de 80 kilometer zones, de medio vorig jaar geopende spitstroken op het Prins Clausplein, die voor meer verkeer en een moeilijke voegbeweging zorgen, en een overbelaste afrit Voorburg.

Alleen op de A10-west is het effect, zij het beperkt, positief. Laatst gewijzigd: 2 april 2006, 22:48 PP

Zoeken: