Socialistische Partij

SP op bezoek bij onzekere NedCar-werknemers

02-04-2006 * Vanmiddag is een vertegenwoordiging van de SP naar het terrein van NedCar gegaan om het personeel steun te betuigen en te luisteren naar wat zij te zeggen hadden. Een van de werknemers, de heer Souren uit Voerendaal, had spontaan een bijeenkomst georganiseerd met zijn collega's. De toekomst van NedCar is erg onzeker. Vorige week werd bekend dat Daimler-Chrysler stopt met productie in Limburg van de vierpersoons Smart. De toekomst van NedCar ligt nu in handen van de Japanse eigenaar Mitsubishi Motors, waarvoor NedCar het type 'Colt' produceert.

Jan de Wit in gesprek met NedCar-werknemers

Vrijdag zou meer duidelijkheid komen voor de drieduizend werknemers, maar die is uitgebleven. Ook Tweede-Kamerlid Jan de Wit kwam de werknemers opzoeken: "Je merkt in de gesprekken dat de onzekerheid tot frustratie onder het personeel leidt. Iedereen kan zich voorstellen hoe moeilijk deze dagen zijn voor NedCar-werknemers en hun gezinnen. De dreiging dat zij hun werk verliezen is groot en er is nauwelijks uitzicht op vervangend werk in deze streek."

Maandag krijgen de werknemers te horen hoe het verder gaat. Er wordt gevreesd voor honderden ontslagen en misschien zelfs sluiting van het bedrijf. Oorspronkelijk werd DAF, de voorganger van NedCar, naar Born gehaald om te zorgen voor werkgelegenheid na de mijnsluitingen. Maar er waren al snel problemen. DAF verdween. Volvo en later Mitsubishi, en Daimler Chrysler kwamen, maar steeds stonden de arbeidsplaatsen in Limburg onder druk.

De Wit: "De Nederlandse overheid heeft geen zeggenschap meer over de werkgelegenheid sinds zij de aandelen verkocht, nu beslissen Japanners over hun toekomst. En voor hen telt alleen de winst van het wereldconcern Mitsubishi en niet het belang van de werknemers en Limburg. De vakbonden en de ondernemingsraad moeten het gevecht aangaan voor de arbeidsplaatsen die nu op de tocht staan. Ze kunnen daarbij zeker ook rekenen op de steun van de SP."