Amsterdam Airport Schiphol

Published: 15:42 03.04.2006 GMT+1 /Source: Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol start proef met geluid meten aan de baan

Vandaag is tijdens een extra bijeenkomst van CROS door de heer G. Cerfontaine, President & CEO van Schiphol Group in het bijzijn van de heer P. Hartman, plaatsvervangend President Directeur van KLM, officieel het startsein gegeven voor een proef met geluidmeten aan de baan. De resultaten van de proef worden gebruikt om meer inzicht te geven in een handhavingssysteem op basis van gemeten geluid in plaats van berekend geluid.

"Laten we proefondervindelijk bekijken hoe we geluidmetingen kunnen inzetten voor handhaving" aldus de heer Cerfontaine.

De proef wordt uitgevoerd aan de kop van de Aalsmeerbaan waar het geluid van vliegtuigen wordt gemeten volgens internationale standaarden. Hiervoor is speciaal een geluidmeetpunt geplaatst.

De meetgegevens bij de Aalsmeerbaan kunnen 24 uur per dag gevolgd worden via de website van Schiphol Group (www.schiphol.nl/nomosonline). Ook is hier meer informatie over de proefopzet te vinden.

Amsterdam Airport Schiphol wordt nu gehandhaafd op basis van berekend vliegtuiggeluid. Uit reacties van de omgeving blijkt dat deze vorm van handhaving niet tegemoet komt aan de hinderbeleving van de omwonenden. Om die reden is besloten om met deze proef nu te starten.

In juni 2005 heeft Amsterdam Airport Schiphol samen met de KLM en Luchtverkeersleiding Nederland het document "Werken aan de toekomst van Schiphol en de regio" uitgebracht. In dit rapport doet de luchtvaartsector een aantal voorstellen ter verbetering van het huidige milieustelsel. Een van de verbeteringen betreft de introductie van meetpunten. Door meetpunten aan de kop van de baan te installeren kan direct worden geregistreerd of een vliegtuig meer dan een bepaald maximum aan geluid maakt. In het voorstel bepleit de sector een wijze van handhaven waarbij wordt gemeten en boetes kunnen worden opgelegd die ten gunste komen aan de regio. Voorbeelden van soortgelijke meetsystemen, die hun waarde in de praktijk reeds hebben bewezen, zijn o.a. Frankfurt, London Heathrow, Kopenhagen en New York.

Met 44,2 miljoen passagiers en ruim 1,4 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2005 de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 250 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en één van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven waren eind oktober 2005, 58.000 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. Zie http://www.schiphol.nl


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl