Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 13 B&W doet aanvraag impulsbudget en andere besluiten
03-04-2006

Evaluatie samenwerking met de wijkorganisaties
Vier jaar na het oprichten van de dienst Wijken is de samenwerking met de wijkorganisaties geëvalueerd. Het College van B&W heeft kennis genomen van het evaluatierapport. De uitkomsten daarin leiden tot een tweeledige conclusie. Ten eerste zijn de positieve resultaten zodanig dat de samenwerking zeker moet worden voortgezet. Ten tweede is duidelijk dat er binnen het wijkgericht werken meer op andere vormen van participatie moet worden ingezet. Bijvoorbeeld door middel van een bewonerspanel, of door projectmatig werken (bewoners werken actief mee aan concreet resultaat). Overigens vinden dit soort vormen van participatie al plaats in Zaanstad, o.a. rond concrete bouw- en (her)inrichtingsprojecten. Het evaluatierapport wordt met begeleidend schrijven ter kennisname aan de raad aangeboden.

Raadsvoorstel streefbeeld Rosariumgebied
In de wethouderscommissie Linnekamp op 6 februari hebben de raadsleden aan het College van B&W gevraagd een raadsvoorstel in te dienen voor het Rosariumgebied. Dit heeft het College nu gedaan. Het voorstel houdt in dat de initiatiefnemers het plan voor het Rosariumgebied verder kunnen uitwerken, met in het achterhoofd dat eerst de discussie over de sportvelden moet zijn afgerond. De initiatiefnemers kunnen zelf oplossingen zoeken voor de volkstuinvereniging in het gebied. Het College vraagt de raad akkoord te gaan met de overeengekomen financiële regeling tussen gemeente en initiatiefnemers.

Aanvraag impulsbudget
Het Ministerie van VROM heeft een eenmalige subsidie beschikbaar gesteld voor het oplossen van knelpunten in de uitvoering van stedelijke vernieuwing of voor het benutten van versnellingsmogelijkheden daarin (het zgn. Impulsbudget). Deze subsidie is bedoeld voor projecten die vallen onder de 56-wijken aanpak. Deze aanpak richt zich op het stimuleren van de stedelijke vernieuwing in een selectief aantal prioriteitswijken, waaronder Zaandam Zuidoost. Als de projecten aan de criteria van VROM voldoen, kan Zaanstad subsidie krijgen van maximaal EUR 700.000,-. Het College van B&W heeft besloten een aanvraag in te dienen.

Samenwerking Stichting Nelson Mandela Metropolitan Zuid-Africa De afgelopen drie jaar heeft Zaanstad geparticipeerd in de Stichting Uitenhage. Deze Stichting zet zich in voor de verbetering van de woon- en leefomstandigheden van de bevolking in de townships van Uitenhage (Zuid-Afrika). Het College heeft besloten om ook in 2006 haar deelname in de Stichting voort te zetten. Een meerjarige participatie hangt af van de uitkomsten van de heroriëntatie op de internationale betrekkingen die de gemeente onderhoudt en de wijze waarop daaraan invulling wordt gegeven. Deze heroriëntatie vindt nu plaats. De inhoud van het nieuwe bestuursprogramma bepaalt hiervoor in belangrijke mate de richting.

NS dienstregeling 2007
De NS heeft een ontwerp voor de dienstregeling 2007-2012 opgesteld. Daarbij hebben de wensen van de regio en belangrijke rol gespeeld. Deze zijn vastgelegd in het pakket `RegioNet' dat de afgelopen jaren is opgesteld. Voor de gemeente Zaanstad zijn er louter voordelen in het ontwerp. Zo gaan er meer treinen rijden naar Schiphol en Alkmaar, maar ook naar verder gelegen stations als Utrecht en Den Helder. Kortom; een verbetering van de trein-bereikbaarheid voor Zaanstad.

Het College van B&W heeft kennisgenomen van de ontwerp-dienstregeling en de consequenties voor Zaanstad en constateert dat deze positief zijn. Zij blijft het verdere proces wel volgen om te kijken of er niet alsnog verslechteringen ten opzichte van de nu gepresenteerde ontwerp-dienstregeling ontstaan.

Burgemeester & Wethouders besloten verder
Medewerking te verlenen aan het starten van een procedure ex artikel 19, tweede lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het bouwen van een bergbezinkbassin op de locatie Yasikoffstraat tussen huisnummer 1 en de Dijksloot te Zaandam.

Bijgewerkt op 03-04-2006