Lijst Pim Fortuyn


LPF: geen verbindingszones wegens varkenspest

Den Haag, 03/04/2006 -
Zolang er varkenspest dreigt en er niet tegen
geënt kan worden wil de LPF dat minister Veerman de aanleg van robuuste verbindingszones stil legt. LPF-Kamerlid Van den Brink heeft vanmiddag een motie ingediend waarin Veerman wordt gevraagd de aanleg van de zones stil te leggen. Door de zones kan het wild zich over grote afstand verspreiden

De LPF-fractie wil geen robuuste verbindingszones zolang het EU-non-vaccinatiebeleid in stand blijft. Dat zei LPF-woordvoerder Wien van den Brink tijdens de behandeling van de Nota Kiezen voor Landbouw. De geschiedenis heeft geleerd, dat juist de wilde dieren de grootste risicos vormen voor de verspreiding van besmettelijke dierziektes. Als de regering robuuste verbindingszones aanlegt, zullen deze dieren zich over grote afstanden vrijelijk kunnen verspreiden. Met alle gevolgen van dien. In de praktijk kunnen dan de wilde zwijnen uit Duitsland zonder hindernissen richting de Oostvaardersplassen trekken.

Dat klinkt allemaal prachtig, maar voor de Nederlandse bedrijfsmatige veehouderij dreigt een regelrechte ramp. Nederlandse veehouders doen al het mogelijke om besmettelijke dierziektes buiten de deur te houden. Zij moeten dit wel, want preventief vaccineren kan niet. En dan zal juist de overheid, die boeren iedere dag oproept toch vooral alle voorzorgsmaatregelen te nemen, zo zorgeloos te werk gaan? Te gek voor woorden, aldus Van den Brink.

Minister Veerman ontraadt aanneming van de motie. Hij ziet de robuuste verbindingen en verspreiding van wilde zwijnen niet als risico voor de verspreiding van varkenspest. De aanleg is een verplichting die voortvloeit uit afspraken over de EHS. De Kamer zal later over de motie stemmen.