Eigen Huis: renteaftrek voor helft woningbezitters bespreekbaa

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 3 april 2006

EIGEN HUIS: HELFT EIGENWONINGBEZITTERS VINDT AANPASSEN HYPOTHEEKRENTEAFTREK BESPREEKBAAR Onderzoek: geheel afschaffen renteaftrek niet aan de orde

Minder dan 2% van de woningeigenaren en slechts 4% van de Nederlanders vindt dat de hypotheekrenteaftrek geheel moet worden afgeschaft. Daartegenover staat dat eventuele wijzigingen van de huidige renteaftrek voor 50% van de eigenwoningbezitters bespreekbaar is. Bijna 42% van de huiseigenaren vindt dat de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd moet blijven bestaan of zelfs moet worden uitgebreid. Bij huurders is ruim 17% diezelfde mening toegedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van OTB/Intomart in opdracht van Vereniging Eigen Huis onder 2.000 eigenwoningbezitters, huurders en inwonenden. De resultaten van het onderzoek staan centraal in de uitzending van het actualiteitenprogramma NOVA op maandagavond. Vereniging Eigen Huis start een doorlopende voorlichtingscampagne over de hypotheekrenteaftrek die tot na de Tweede Kamer verkiezingen in mei 2007 zal duren. De resultaten van het onderzoek staan op de website www.eigenhuis.nl/hypotheekrenteaftrek die maandagavond wordt geopend.

Meerderheid verwacht financieel nadeel van beperking hypotheekrenteaftrek Bijna 65% van de ondervraagde eigenaren verwacht dat een verandering van de hypotheekrenteaftrek hem of haar persoonlijk financieel nadeel op zal leveren. Een kwart van de ondervraagden ziet dat anders en denkt dat een beperking van de renteaftrek hem of haar niet of nauwelijks in de portemonnee zal raken.

Kans op waardedaling van huizen wordt hoog ingeschat
Ruim 35% van de huiseigenaren verwacht dat de huizenprijzen licht tot sterk zullen dalen als de renteaftrek wordt beperkt tot een maximum hypotheekbedrag van 250.000 euro. Een evengroot percentage denkt dat alleen duurdere woningen in prijs zullen dalen. Slechts een kleine groep -iets meer dan 11%- verwacht dat een wijziging van de renteaftrek niet of nauwelijks invloed zal hebben op de huizenprijzen.

Eigen Huis neemt voortouw in discussie
De website www.eigenhuis.nl/hypotheekrenteaftrek geeft geïnteresseerden alle informatie over de hypotheekrenteaftrek. De feiten, de geschiedenis, de argumenten voor en tegen, en vooral de standpunten en plannen van politieke partijen en andere deskundigen. Plannen van politieke partijen worden objectief en kritisch doorgelicht en de financiële gevolgen voor eigenwoningbezitters zijn voor iedereen zichtbaar. De vereniging vindt de hypotheekrenteaftrek te belangrijk om uitsluitend aan de politiek over te laten. Hypotheekrenteaftrek was en is van grote waarde voor het stimuleren van het eigenwoningbezit. Een eenzijdige beperking van de hypotheekrenteaftrek uit bezuinigingsdrift, blijft voor Vereniging Eigen Huis onbespreekbaar.


Noot voor de redactie,