Ingezonden persbericht

PERSUITNODIGING

Onder embargo tot 3 april 14:00 uur

Gelderse Twello uitblinker in landelijke scholierenactie van Plan Nederland

Schaatsen en Zwemmen voor Water:
ruim ¤ 880.300 voor veilig water in Afrika

Amsterdam, 29 maart 2006­ Piet Paulusma, de bekendste weerman van Nederland, reikt op maandag 3 april de Schaatsen en Zwemmen voor Water Trofee uit aan de leerlingen van RKSB Martinus in Twello. In het kader van de landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, hebben de 300 deelnemende leerlingen van RKBS Martinus een recordbedrag van ¤ 8.882,20 bijeengebracht voor veilig water in Afrika. De leerlingen van basisschool De Wingerd, ook in Twello, behaalden samen de tweede prijs met een bedrag van ¤ 7.235,77.

In totaal heeft de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water ruim ¤ 880.300 opgebracht.

Ruim 23.000 leerlingen van 445 basisscholen
De landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water wordt elke twee jaar door Plan Nederland georganiseerd. In het kader van de actie proberen de leerlingen van basisscholen in heel Nederland zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor een (drink)waterproject van Plan met het schaatsen van rondjes op de ijsbaan en het zwemmen van baantjes in het zwembad. Daarbij laten zij zich per geschaatst rondje of getrokken baantje sponsoren door familie, vrienden, buren... De opbrengst van de actie is steeds bestemd voor een grootschalig drinkwaterproject in Afrika. In 2001 was dat Niger en in 2003 Kenia. Dit jaar schaatsten en zwommen ruim 23.000 leerlingen van 445 basisscholen voor veilig water in de Afrikaanse landen Benin, Ethiopië, Kameroen en Tanzania. Dit jaar wordt voor het eerst de Schaatsen en Zwemmen voor Water Trofee uitgereikt.

Waterlied
De leerlingen en leerkrachten van RKBS Martinus, winnaars van de eerste Schaatsen en Zwemmen voor Water Trofee, hebben zich enorm ingespannen om de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water tot een succes te maken. In de actieweek, van 7 tot en met 11 november, stond de hele school in het teken van drinkwaterproblematiek en veilig drinkwater in Afrika. Alle leerlingen deden mee aan de actie en er werd zelfs een waterlied gecomponeerd en gezongen voor de ouders.

Veilig water voor Afrikaanse kinderen
Plan vindt dat ieder kind recht heeft op een goede gezondheid en dus op veilig drinkwater en goede hygiëne. Plan wil daarom ­ onder meer met de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water ­ bijdragen aan het oplossen van het waterprobleem in de landen in Afrika waar Plan werkt.

De opbrengst van Schaatsen en Zwemmen voor Water is dit jaar bestemd voor waterprojecten in Benin, Ethiopië, Kameroen en Tanzania

Benin: drinkwatervoorziening
In Couffo, een van de werkgebieden van Plan in Benin, gaat Plan zes grote en vijf kleinere putten slaan en pompen aanleggen, waarmee de toegang tot veilig drinkwater het hele jaar wordt verzekerd. Ook worden latrines gebouwd en krijgen de mensen voorlichting over hygiëne. Ruim 21.000 mensen profiteren van het waterproject in Couffo.

Ethiopië: opvang van regenwater
Om ervoor te zorgen dat de mensen in de Ethiopische regio Shebedino optimaal kunnen profiteren van de regen die valt ­ voor de landbouw en als drinkwater ­ wil Plan systemen voor het opvangen van regenwater gaan aanleggen.

Om het (drink)water- en hygiëneprobleem in Ethiopië structureel aan te kunnen pakken, gaat Plan bovendien onderzoeken welke waterprojecten succesvol zijn en waarom bepaalde projecten in het ene gebied wel slagen en in het andere niet. Op termijn kan Plan daarmee beter tegemoet komen aan de specifieke behoeften in Shebedino.

Kameroen: watermanagement
In Plan's werkgebieden in Kameroen is de beschikbaarheid van water niet het probleem, maar wel het gebrek aan schoon water als gevolg van een gebrek aan persoonlijke hygiëne en onhygiënisch omgaan met water. Plan gaat daarom voorlichting geven over persoonlijke hygiëne en hygiënisch omgaan met (drink)water. Ook worden in de gemeenschappen bewonerscomité's samengesteld die toezien op onderhoud van de drinkwatersystemen en verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden ervan. Bovendien worden vanaf vier waterbronnen waterleidingen aangelegd naar verschillende dorpen.

Ruim 40.000 mensen profiteren van het waterproject in Kameroen.

Tanzania: hygiëne
In de Tanzaniaanse regio's Mwanza en Geita, tot slot, gaat Plan pompen aanleggen, waarmee de toegang tot veilig drinkwater verbetert. Ook worden latrines gebouwd ­ waaronder 300 latrines op scholen ­ en krijgen de mensen een training over persoonlijke hygiëne en hygiënisch omgaan met drinkwater. Ruim 118 000 mensen profiteren van de waterprojecten in Mwanza en Geita.

Plan Nederland (www.plannederland.nl)

Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 46 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind

Noot voor de redactie,