Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Koopkrachtverlies gehandicapten en chronisch zieken
---

Chronisch zieken en mensen met een handicap onder de 65 jaar hadden in 2005 ruim 200 (lage inkomens) tot 624 (inkomens tot 40.000) minder te besteden. Dit blijkt uit onderzoek door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD), in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). De CG-Raad stelt als oplossing een aanpassing van de regeling buitengewone uitgaven voor.

Het NIBUD onderzoek vergelijkt 14 huishoudens van chronische zieken en mensen met een handicap met zogenaamde gezonde huishoudens. Alle huishoudens van chronisch zieken en mensen met een handicap uit dit onderzoek zijn er in 2005 in koopkracht op achteruit gegaan. Dit koopkrachtverlies komt bovenop een koopkrachtverlies van 2% over 2004. Voor 2006 is geen verbetering van koopkracht in zicht.

Voor het eerst onderzocht het NIBUD het besteedbaar inkomen van chronisch zieken en mensen met een handicap, verminderd met de extra kosten in verband met handicap of ziekte die overblijven na aftrek van de buitengewone uitgaven. De uitkomsten zijn onthullend. Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben tussen de 500 tot 876 minder te besteden dan mensen zonder handicap. Voor huishoudens die zijn aangewezen op extra thuiszorg (20 uur per week) zijn de verschillen nog veel groter. Voor de CG-Raad zijn deze inkomensverschillen onaanvaardbaar groot. Blijkbaar schieten de bestaande compensatiemaatregelen tekort. Mensen met een beperking komen in een armoedeval terecht, waardoor zij niet volledig kunnen participeren.

De CG-Raad wil een volledige compensatie van alle extra uitgaven van mensen met een handicap of chronische ziekte die uitgaan boven die van gezonde personen. De CG-Raad stelt voor om de regeling buitengewone uitgaven aan te passen. De CG-Raad heeft daartoe, samen met de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de FNV een reparatievoorstel ontwikkeld. Dit reparatievoorstel kost niets en betekent een aanzienlijk herstel van het koopkrachtverlies van een grote groep chronisch zieken en mensen met een handicap.

Verdere informatie:


* Brief van de CG-Raad aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vaste commissie voor Financiën, 30 maart 2006


* Reactie van de CG-Raad op debrief van de minister van SZW van 13 december 2005

Koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten 2004-2005 (pdf-bestand)

Rekenvoorbeelden buitengewone uitgaven (Excel-bestand)

(Geplaatst: 4 april 2006)

---