Gemeente Alphen aan den Rijn

gevangenisbewaarder

Uitkeringsgerechtigden mogelijk aan de slag als gevangenisbewaarder

(04 april 2006)

Het werving- en selectiebureau van de Dienst Justitiele Inrichtingen (WSO) gaat in de Rijnstreek 200 bewaarders werven voor het nieuwe detentiecentrum in Alphen aan den Rijn. Klanten van het CWI en de afdeling Werk en Bijstand van de gemeente kunnen in aanmerking komen voor de functie van Bewaarder bij het Projectbureau DJI-pool. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op 13 maart jl. waren 110 belangstellenden aanwezig. Voor hen gelden de gebruikelijke selectiecriteria; wel wordt er een aangepaste selectieprocedure gevolgd.

Extra training
De gemeente biedt uitkeringsgerechtigden extra training aan om de kans te vergroten dat zij door de selectieprocedure heen komen. Uit een 0-meting zal blijken hoeveel van hen rechtstreeks kunnen solliciteren, hoeveel eerst een training nodig hebben en wie er minder geschikt zijn. Kandidaten beginnen vervolgens direct of na afronden van de training met de reguliere selectieprocedure. Als ze die procedure goed hebben doorlopen, krijgen zij na een opleiding van acht weken tot interne Bewaarder een baan bij Justitie. Zij gaan dan starten met stages, zodat ze direct bij de opening van het detentiecentrum van start kunnen.

Het profiel en de selectieprocedure
De selectiecriteria voor DJI bewaarder zijn vmbo niveau, een vlekkeloos verleden, een goede fysieke conditie en competenties als onder andere discipline, samenwerken, klantgerichtheid, zelfreflectie en stressbestendigheid. De reguliere selectieprocedure bestaat uit een voorlichtingsbijeenkomst, psychologisch onderzoek, sporttest, groepsassessment, selectiegesprek, antecedentenonderzoek en medische keuring.

De bouw van het nieuwe detentiecentrum in Alphen aan den Rijn door de de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is in volle gang. De verwachte oplevering is in januari 2007. Binnenkort start het ministerie van Justitie met een grote wervingscampagne voor reguliere kandidaten in deze regio.