Politie Groningen

Politie lost vernielingen en brandstichtingen op

Ter Apel, 04-04-2006 o Met de aanhouding van negen verdachten heeft de politie diverse misdrijven in Ter Apel opgelost. Het gaat hierbij om inbraken, brandstichtingen en vernielingen. Van de negen verdachten komen er zes uit Ter Apel, één uit Vlagtwedde, één uit Valthermond en één uit Emmen. De jongeren zijn in de leeftijd van 13 tot 17 jaar. In totaal werden zon vijftig misdrijven opgelost.

Enkele verdachten zijn betrokken geweest bij een inbraak in een graansilo aan de Viaductstraat in Ter Apel. Bij deze inbraak in oktober 2004 is een brandblusser leeggespoten, waardoor vijf ton graan onbruikbaar werd.

Strafbare feiten

De verdachten konden na een onderzoek naar meerdere inbraken in het verenigingsgebouw van Scouting Ter Apel worden aangehouden. In en aan het gebouw werden bovendien diverse vernielingen gepleegd en brandjes gesticht. Verder hadden de verdachten inbraken gepleegd in een woning aan de Eksterstraat en in een Jeugdsoos aan de Witherenstraat. Ook maakten zij zich schuldig aan het spuiten van graffiti op diverse gebouwen en het vernielen van bushokjes en transformatiehuisjes op diverse plaatsen in Ter Apel. In het Ter Apelerbos hebben de verdachten brand gesticht. Ten slotte werden brandstichtingen van coniferen in de Prof. Tuntlerstraat en de Dr. Bekenkampstraat, containerbranden bij winkels en een brandstichting in een sloopauto bij de brandweerkazerne opgelost.

Noord gestoord

De zaak kwam aan het rollen na diverse aangiftes en
getuigenverklaringen. Ook de buurt- en jeugdagenten speelden een grote rol in de oplossing van deze zaken. Bij de aangebrachte graffiti op diverse plaatsen in Ter Apel werd steeds de tag Noord gestoord aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de groep jongeren zichzelf zo noemen. Zes verdachten vormen bovendien een rap-band onder dezelfde naam. Via de graffiti-tags konden meerdere misdrijven aan de verdachten gekoppeld worden. De drie andere verdachten zijn vooral voor de brandstichtingen aangehouden. De totale schade loopt in de tienduizenden euros.

Stand van zaken

Alle misdrijven werden in Ter Apel gepleegd tussen september 2004 en februari 2006. De verdachten zijn druppelsgewijs aangehouden. De jongens hadden geen duidelijk motief voor hun strafbare gedragingen. De feiten werden uit verveling of vanwege de spanning gepleegd. Er zijn zes verdachten geleid voor de rechter-commissaris. Allen zijn in bewaring gesteld, maar mochten onder schorsende voorwaarden naar huis. Vijf jongeren worden begeleid door de jeugdreclassering en hun ouders. Eén verdachte volgt een intensieve trajectbegeleiding. De overige drie verdachten zijn onder de hoede van hun ouders gesteld. Het onderzoek naar de inbraken en vernielingen is afgerond. Het onderzoek naar meerdere brandstichtingen wordt nog voortgezet.