Den Haag, 3 april 2006

Vragen van de leden Smeets en Verdaas (beiden PvdA) aan de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit

over huiskamerrestaurants

1) Kent u de berichtgeving over de zogenaamde huiskamerrestaurants

2) Kunt u een overzicht geven van de bestaande wet- en regelgeving aangaande huiskamerrestaurants? Kunt u bij de beantwoording hierover voornamelijk ingaan op de verhouding tot de reguliere horeca en wet- en regelgeving als de WRO en de Wet Milieubeheer?

3) Deelt u de conclusie van het Bureau Eerlijke Mededinging dat dit soort restaurants voor oneerlijke concurrentie in de horeca zorgt?

4) Wat is de rol van de Voedsel- en Warenautoriteit? Hoe vaak controleren zij op dit fenomeen? Hoeveel boetes zijn er in de afgelopen jaren uitgeschreven?

5) Kunt u aangeven wanneer er sprake is van een regulier horecabedrijf en wanneer er nog sprake is van een hobby, zoals in het geval waarbij tegen onkostenvergoeding verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten? Kunt u daarbij aangeven wat de beleidsruimte van gemeenten is dergelijke huiskamerrestaurants toe te staan?

Dagblad van het Noorden, 10 februari 2006 en De Stentor 11 februari 2006