Vertis

Cursus toegepaste statistiek voor watertechnologen

Op woensdag 5 en 12 april 2006 organiseert Vertis wegens aanhoudende belangstelling weer een tweedaagse cursus toegepaste statistiek voor watertechnologen. Deze cursus wordt gegeven in het Vertis-kantoor in Wageningen.

Waarom deze cursus?
Door de toenemende registratie van procesgegevens komen steeds meer data beschikbaar. Het is de kunst de veelheid aan data te vertalen naar bruikbare informatie. Statistiek het verzamelen, ordenen en bruikbaar maken van gegevens kan hierbij een bruikbaar hulpmiddel zijn. Enkele jaren geleden heeft Vertis op verzoek van technologen van waterschappen een tweedaagse cursus toegepaste statistiek opgezet. Sindsdien is de cursus vele malen herhaald. De inhoud van de cursus is samengesteld aan de hand van een lijst met praktische vraagstukken.

Voorbeelden van te behandelen vraagstukken zijn:
* Hoe vergelijk ik twee meetsessies (bijvoorbeeld twee analysemethoden, schaalonderzoek met praktijksituatie)?
* Hoe bepaal ik verbanden tussen verschillende variabelen (bijvoorbeeld fosfaatvracht influent en verbruik ijzerzouten)?
* Hoe betrouwbaar zijn deze uitspraken?

* Hoe bepaal ik hoeveel monsters nodig zijn?
* Hoe ga ik om met uitschieters?

* Hoe bepaal ik een trend in een meetreeks?

In de praktijk komt het voor dat uitspraken over relaties tussen grootheden, over extreme waarden of over verschillen in waarnemingsresultaten worden gedaan op het gevoel. Vaak ontbreekt een maat om dergelijke uitspraken hard te maken, terwijl hierop wel beslissingen worden gebaseerd. Deze cursus biedt houvast om gefundeerde uitspraken te kunnen doen.

Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is bedoeld voor technologen bij drinkwaterbedrijven, waterschappen en industrieën en voor medewerkers die zijn belast met het verlenen of controleren van lozingsvergunningen (bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat, RIZA en waterschappen).

Meer informatie
Voor meer informatie over de cursusopzet, het programma, de kosten en voor aanmelding (sluitingsdatum: 20 maart 2006) kunt u terecht bij:

Drs. Igor Hemmers
Telefoon: (0598) 66 60 00
E-mail: hemmersi@vertis.nl

Terug

Meer weten over Vertis?
Neem dan contact op via:

Telefoon: (0598) 66 60 00
Telefax: (0598) 66 60 29
E-mail: Info@vertis.nl