Universiteit van Tilburg 22 maart 2006

Brenninkmeijer en Baan over geloof en ondernemerschap

Symposium 'Passie, geloof en ondernemen'

Op woensdag 5 april 2006 vindt het symposium 'Passie, geloof en ondernemen' plaats in Tilburg. Topondernemers Brenninkmeijer (C&A) en Baan (Cordys) spreken over de drijfveren en inspiratiebronnen die zij in hun werk en leven hanteren. Ook worden de eerste resultaten bekend gemaakt van een groot onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar levensovertuiging, waarden en ondernemen.

Hoofdsprekers van het symposium zijn de topondernemers Ernest L. Brenninkmeijer en Jan Baan. Brenninkmeijer is adviseur bij diverse profit en non-profit bedrijven, zowel binnen als buiten het familiebedrijf C&A. Van 1996 tot en met 2000 was hij lid van de Europese Raad van Bestuur van C&A in Brussel met als bijzonder aandachtsgebied human resources. Daarvoor was hij CEO van C&A in Duitsland. Baan is oprichter en CEO van Cordys Cooperation BV, een dochteronderneming van Vanenburg Group. Cordys is gespecialiseerd in de ontwikkeling van bedrijfsmatige software. Tot 1998 was hij CEO van Baan Company dat hij in 1978 heeft opgericht. De heren Brenninkmeijer en Baan zullen in hun voordrachten tijdens het symposium ingaan op de vraag hoe hun geloof en ondernemerschap elkaar beïnvloeden, daarbij gebruikmakend van voorbeelden en dilemmas uit hun eigen werkpraktijk.

Verantwoordelijkheid
Op het symposium worden ook de resultaten gepresenteerd van een grootschalig onderzoek naar de relatie tussen levensbeschouwing en gedrag van ondernemers. Dit onderzoek is uitgevoerd door prof.dr. Johan J. Graafland, prof.dr. Muel Kaptein en drs. Corrie Mazereeuw-van der Duijn Schouten van het Centrum voor Maatschappelijke Ondernemen van de Universiteit van Tilburg. Ondernemers en managers dragen vaak grote verantwoordelijkheid; hun keuzes kunnen grote gevolgen hebben. In welke mate laten ondernemers en managers zich leiden door hun levensovertuiging en de daaruit voortkomende waarden? Het onderzoek geeft inzicht in de wijze waarop ondernemers en managers hun levensbeschouwing kunnen vertalen in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tijdens het symposium wordt voor het eerst gerapporteerd over dit grootschalige onderzoek waaraan 470 ondernemers en managers meewerkten.

Het symposium 'Passie, geloof en ondernemen' wordt georganiseerd door de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, de Vereniging VNO-NCW, het Centrum voor Maatschappelijk Ondernemen en de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
Het symposium 'Passie, geloof en ondernemen' vindt plaats op woensdag 5 april van 14.30-18.00 uur in Gebouw Y, zaal YZ 2, op de Campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Het programma is te vinden op www.uvt.nl/wijsbegeerte/symposium/5april2006. Voor nadere informatie over het symposium kan contact opgenomen worden met het Centrum voor Maatschappelijke Ondernemen van de Universiteit van Tilburg, Yolanda van Dinther, tel: 013 466 3563, e-mail: y.van.dinther@uvt.nl.

UvT Persbericht