Gemeente Roermond

Informatieavond over de blauwalg

De gemeente Roermond organiseert op woensdag 5 april 2006 om 19.30 uur in de Tuinzaal van het stadhuis een informatieavond over blauwalg, de bacterie die de laatste jaren voor behoorlijk wat overlast zorgt voor watersporters, het toeristisch bedrijfsleven en mensen die willen zwemmen in openbaar water. Sprekers van Waterschapbedrijf Limburg, het Waterschap en Rijkswaterstaat zullen op deze avond aanwezig zijn. Ook de GGD is vertegenwoordigd om op eventuele vragen antwoord te geven.

De blauwalg, officieel cyanobacterie genoemd, vormt een drijflaag op het water met een felgroene tot blauwe kleur, waardoor het net lijkt of er verf op het water drijft of op de oever ligt. Blauwalgenbloei kan ontstaan als de watertemperatuur relatief hoog is en wanneer er veel voedsel in het water zit. Als het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen weer.

Tijdens de informatieavond wordt de aanwezigen verteld wat een blauwalg is, hoe schadelijk hij kan zijn, waar hij voorkomt en welke instrumenten kunnen worden ingezet ter bestrijding van de bacterie. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Programma informatieavond

19:30 uur Welkomstwoord

19:35 uur Inleiding
(Wethouder drs. Gerard IJff)


- Verzoek vanuit politiek en bedrijfsleven om aandacht te besteden aan problematiek omtrent blauwalg. Bedreiging voor toeristisch-recreatieve ontwikkeling en kwaliteit van de omgeving. Volksgezondheid. -

19:45 uur Wat is een blauwalg? (Dhr. J. Hennekens, Waterschap Peel en Maasvallei)

20:00 uur Diverse instanties; bevoegdheden, wet en regelgeving . (Dhr . W. Vestjens en dhr. P. Steegemans, Waterschapbedrijf Limburg)


- Controle waterkwaliteit. Waarschuwing volksgezondheid. De rol van de GGD, Waterschappen, Rijkswaterstaat. -

20:25 uur De blauwalg in de regio; ontwikkelingen en oplossingen (Dhr. R. Hoenjet, Rijkswaterstaat)

20:45 uur Rondvraag

21:15 uur Sluiting.

Publicatiedatum: 29.03.2006 Bijgewerkt: 29.03.2006