Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

Van: Gerard Flinkers
Datum: 31 maart 2006
Betreft: Boomplantdag op 5 april 2006

Gemeentelijke boomplantdag in breder perspectief:
samen met natuurhistorisch museum natura docet en woonmaatschappij dinkelborgh in het "jaar van de tuin"

65 Kinderen van groep 8 van een drietal basisscholen uit Dinkelland planten tijdens de Boomplantdag op 5 april a.s. bomen in een soortencombinatie, die past in het Twentse cultuurlandschap in de nieuwe boomgaard en langs de buitengrens van het museumterrein van Natura Docet in Denekamp. Ook zullen zij de bomen voorzien van naambordjes met vermelding van de boomsoort. Achter het museum komt een boomgaard met aandacht voor "vergeten vruchten", zoals walnoot, kweepeer, stoofpeer, notarisappel en mispel. Het geheel wordt in een later stadium door de scholieren zelf gecompleteerd met moestuinen en begrensd met Twentse heggen. Wethouder Johannink zal de eerste boom planten.
Dinkelborgh "sponsort" enkele boompjes omdat zij Natura Docet ter gelegenheid van de heropening eind vorig jaar een bijdrage van E 1.000,-- aan plantmateriaal heeft geschonken voor de inrichting van haar tuin. De heren Hamers van Woonmaatschappij Dinkelborgh en Schlüter van het Natuurhistorisch museum Natura Docet zullen ook aanwezig zijn tijdens deze actie om de kinderen een handje te helpen.

Toelichting:
De gemeente Dinkelland neemt jaarlijks deel van de nationale boomplantdag. Landelijk worden door schoolkinderen vele bomen geplant. Vanwege de weersomstandigheden is de op 22 maart jl. geplande boomplantdag niet doorgegaan.

Normaliter worden in gemeentelijke projecten bomen geplant. Dit jaar is gekozen voor een unieke benadering: de boomplantdag wordt in breder verband geplaatst, waarbij ook volop aandacht voor educatieve elementen, waarbij ook Natuurhistorisch museum Natura Docet en de Woonmaatschappij Dinkelborgh medewerking verlenen.

Natura Docet heeft het jaar 2006 uitgeroepen tot het jaar van de tuin. In het teken daarvan wordt in de periode maart-mei het project "Bewegende planten & Tuinen voor kinderen" georganiseerd. Kinderen zullen nu al een boekje over bomen en tuinen ontvangen en worden later dit jaar uitgenodigd om kleine tuinen in te richten.

Dinkelborgh daarentegen rekent de bevordering van leefbaarheid tot één van haar hoofdtaken en participeert daarom in het project door het ter beschikking gestelde bedrag voor plantmateriaal tijdens de boomplantdag. Tevens ontvangen kinderen van alle basisscholen in de gemeente Dinkelland een stekje (Fuchsia) van Dinkelborgh met de gedachte de kinderen te stimuleren dit stekje zo goed te verzorgen dat ze er later dit jaar een wedstrijd in het Los Hoes mee kunnen winnen. Dinkelborgh hoopt de kinderen zo de verantwoordelijkheid te geven voor het verzorgen van een eigen plantje en uiteindelijk een eigen tuintje. Voor Dinkelborgh is het in het kader van leefbaarheid in de wijken belangrijk dat mensen hun tuin onderhouden om zo de wijk voor alle bewoners aangenaam te houden. Met het oog op deze mogelijk toekomstige huurders denkt Dinkelborgh dit probleem bij de wortel aan te pakken. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Mededelingen voor de redactie:
U bent van harte uitgenodigd deze boomplantdag bij te wonen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Gemeente Dinkelland:
Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

Woonmaatschappij Dinkelborgh:
het secretariaat van woonmaatschappij Dinkelborgh, Wilhelminastraat 12, postbus 24, 7590 AA Denekamp, 358282 of per e-mail op secretariaat@dinkelborgh.nl.

Natura Docet:
de heer D. Schlüter, tel. 351325


---- --