Ingezonden persbericht


persbericht roosevelt academy -- persbericht -- persbericht roosevelt academy

============

De nederlandse rol bij internationale vredesmissies

clingendael-roosevelt academy lezing

Op woensdag 5 april vindt de derde lezing in de serie "Clingendael-Roosevelt Lectures" plaats.

Dick Leurdijk van het Clingendael instituut zal het hebben over de Verenigde Naties, de NATO en Internationale Veiligheid.

Het college behandelt het vraagstuk van de Nederlandse rol bij internationale vredesmissies. Het recente besluit om militairen in het kader van ISAF III naar het zuiden van Afghanistan te sturen past in een hele reeks soortgelijke besluiten van ons land om militairen internationaal in te zetten. Het gaat hierbij om het uitsturen van militairen onder steeds weer wisselende randvoorwaarden die tot politiek zeer beladen discussies leiden. Deze ontwikkeling doet zich voor tegen de achtergrond van het streven de rol van internationale organisaties als de VN en de NAVO bij het bewaren van internationale vrede en veiligheid aan te passen aan de eisen van de nieuwe veiligheidssituatie anno 2006.

De serie wordt georganiseerd in het teken van de Four Freedoms Awards, die dit jaar op 13 mei plaats vinden in Middelburg. De "Four Freedoms" werden het eerst genoemd door President Franklin Delano Roosevelt in een toespraak in 1941.

De lezing op 5 april begint om 13.30 uur in de zogenaamde Filmzaal in het Provinciehuis, gevestigd in het abdijcomplex. Iedereen is welkom bij de (Engelstalige) lezing en de toegang is gratis.

EINDE/

31 maart 2006

Noot voor de pers:

Verdere informatie is verkrijgbaar van Prof Dr Pieter Ippel via p.ippel@roac.nl of 0118-655532.