NIOD


4.4.2006

Geroofde boeken tentoongesteld in het NIOD expositieruimte

In de expositieruimte van het NIOD is vanaf 5 april de tentoonstelling 'Auf Transport' te zien. De expositie vertelt het verhaal over de 'gelegaliseerde boekenroof door de Duitse Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg in Nederland en Frankrijk, de lotgevallen van de boeken in Duitsland en de zorg van de Amerikanen voor de teruggave aan de landen van herkomst van totaal 2.500.000 boeken. Begin april 2006 is het precies 60 jaar geleden is dat de eerste lading boeken uit Duitsland met hier geroofde boeken in Amsterdam arriveerde.

In vitrines zijn unieke 'geroofde' historische boeken te bezichtigen afkomstig van

Bibliotheca Rosenthaliana, Universiteitsbibliotheek, Bijzondere Collecties (Amsterdam), Ets Haim/Livraria Montezinos (Amsterdam), Cultureel Maçonniek Centrum (Den Haag), de bibliotheken van de Alliance israelite universelle en het Seminaire israélite de France (Paris)

De tentoonstelling was eerder te zien bij het grote bibliotheek symposium in Hannover in mei 2005. De eerste versie van de tentoonstelling vond plaats in Slot Hungen (november-december 2004), het slot waar het Institut zur Erforschung der Judenfrage begin 1944 zijn intrek nam toen het in Frankfurt am Main te gevaarlijk werd.

Initiatiefnemer van de tentoonstelling 'Auf Transport!' in het NIOD is

F.J. Hoogewoud, tot 2005 verbonden aan de Bibliotheca Rosenthaliana, Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Bij de tentoonstelling, die tot 29 juli in het NIOD wordt gehouden, is een gratis brochure uitgegeven met daarin de vertaling van de teksten en de bijschriften van de getoonde boekwerken.