LTO Noord


Open dag comfort Class stal in Raalte gaat door

Open dag Comfort Class Stal gaat door

De Open dag op het varkensproefbedrijf in Raalte op woensdag 5 april (morgen) gaat door. De Comfort Class stal kan worden bezichtigd. Gezien de varkenspestsituatie in Duitsland worden er een aantal extra voorzorgsmaatregelen genomen.

De organisatoren van de open dag hebben advies ingewonnen bij veterinaire deskundigen om de vraag te kunnen beantwoorden of het verantwoord is om de open dag door te laten gaan. Dit gezien de varkenspestsituatie in Duitsland.

De deskundigen geven aan dat bijeenkomsten van mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector slechts een zeer beperkt risico vormen voor verspreiding van varkenspest. Zo staat het ook in het draaiboek KVP. Als mensen met prive kleding en schone schoenen op dergelijke bijeenkomsten komen zijn de risico's dat het virus overgebracht wordt van dier naar mens en zo naar andere mensen en weer naar andere dieren nihil. Het advies is om terughoudend te zijn met het organiseren van dergelijke bijeenkomsten en als ze er zijn goede voorzorgsmaatregelen te nemen.

Alles afwegende heeft de organisatie er voor gekozen de open dag door te laten gaan.

Er worden wel een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Dit in de vorm van schoeiselontsmetting, het binnenhouden van de biologische varkens en een stringente afscheiding van het opendag gedeelte met het houderij gedeelte. Tevens wordt de oproep gedaan aan personen die de afgelopen 72 uur nog in (de buurt) van de risicogebieden in Duitsland zijn geweest om niet te komen. Dit in aansluiting op de algemene oproep van LTO en andere organisaties om het gebied in Duitsland absoluut te mijden.

Wij zien u dus graag op de open dag.

Henk Boelrijk, dinsdag 4 april 2006