Vereniging Nederlandse Gemeenten

Nog geen overeenstemming over vergoedingen voor inzameling huishoudelijk afval

De VNG onderhandelt namens de gemeenten met de stichting Nedvang over de vergoedingen voor de inzameling van gebruikte consumentenverpakkingen van papier, glas, kunststoffen en metaal. Wij ontvangen het signaal dat de stichting Nedvang indivuele gemeenten benadert met het verzoek om contracten af te sluiten over de inzameling. Wij adviseren u om deze gesprekken op te schorten tot het moment dat de VNG en de stichting Nedvang overeenstemming hebben bereikt over de hoogte van de vergoedingen en het systeem van inzameling.

Producentenverantwoordelijkheid
Sinds 1 januari 2006 is het 'Besluit beheer verpakkingen papier en karton' van kracht. Alle bedrijven die in Nederland verpakte producten op de markt brengen moeten hieraan voldoen. Dit betekent dat deze bedrijven verantwoordelijk zijn voor de recycling en afvoer van verpakkingen van hun producten die door gemeenten worden ingezameld en verwerkt.

Op 1 april 2006 moeten bedrijven die verpakkingen gebruiken bij het ministerie van VROM aantonen dat 65% van hun verpakkingsafval wordt ingezameld en gerecycled. Tevens moeten bedrijven opgeven hoeveel verpakkingsmateriaal ze gebruiken en welke maatregelen er worden genomen om de milieubelasting van verpakkingafval te verminderen. Om dit aan te tonen moeten bedrijven met alle gemeenten contracten sluiten over de inzameling. De stichting Nedvang is opgericht om dit collectief te organiseren. Over de financiele kaders en randvoorwaarden vindt overleg plaats tussen de VNG en de stichting Nedvang. Er is echter nog geen overeenstemming bereikt tussen partijen. Op de website van de stichting Nedvang staan wel vergoedingen per afvalstroom gemeld die gemeenten worden geboden. Deze bedragen zijn echter verouderd en zijn door de VNG al in december 2005 afgewezen.