Vereniging Nederlandse Gemeenten

Stuurgroep gemeentelijke dienstverlening van start

Onder leiding van Annemarie Jorritsma is vrijdag 24 maart de stuurgroep gemeentelijke dienstverlening van start gegaan. Deze stuurgroep is o.a. verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de visie op dienstverlening van de commissie Jorritsma en het aanjagen, coördineren en prioriteren van de activiteiten binnen het strategische thema gemeentelijke dienstverlening.

De stuurgroep bestaat verder uit: Gaillard (burgemeester Son en Breugel), Wesseling (gemeentesecretaris Dordrecht), Marijnen (burgemeester Roosendaal), Jongen (gemeentesecretaris Den Haag), Buytels (gemeentesecretaris Schiedam en voorzitter VGS), Hubregtse (bestuurslid VSO), De Kramer (voorzitter VDP en directeur publieksdienst Haarlem), Berben (grote gemeenten DIVOSA) en Thijssen (gemeentesecretaris Leidschendam-Voorburg)

De stuurgroep heeft concrete werkmaatschappijen ingericht die met opdrachten aan de slag gaan.

De Kramer gaat, samen met een nog aan te zoeken wethouder, aan de slag met de doelstelling van het overheidsbrede loket: de ambitie om een aantal concrete groeiscenarios te creëren voor gemeenten om één overheidsbreed loket in te richten en ontwikkeling van producten en diensten die gemeenten ondersteuning bieden bij de invoering van Antwoord©, het centrale telefoonnummer voor gemeenten. Jongen en Thijssen richten zich op het deelonderwerp samenhangend kwaliteitsinstrumentarium.

De stuurgroep is ingenomen met de verbinding die in het project wordt gezocht met een aantal vakdossiers (omgevingsvergunning, DURP, digitaal klantdossier SUWI en ICT agenda). Gemeenten krijgen steeds meer te maken met de verbinding tussen frontoffice (midoffice) en backoffice. Bovendien spelen daarin een aantal belangrijke vragen, die raken aan de wijze waarop de visie op gemeentelijke dienstverlening zal worden geconcretiseerd. Aanvullend zal de VNG de dossiers Jeugd en WMO als vakdossier koppelen aan het project gemeentelijke dienstverlening.

De eerstvolgende vergadering van de stuurgroep vindt plaats op vrijdag 2 juni.