Ingezonden persbericht


Peijs zegt overgangsregeling bewegwijzering toe
Overwinning voor wegrestaurants en toeristische bedrijven

Woerden, 5 april 2006 - Er komt een overgangsregeling voor de bewegwijzering van wegrestaurants en toeristische bedrijven. Dit is toegezegd door minister Peijs (ministerie van Verkeer & Waterstaat). Zij deed dit in een overleg met Koninklijk Horeca Nederland, de brancheorganisatie die namens het Platform Toerisme & Recreatie (o.a. bestaande uit Recron, Hiswa en de Club van Elf) en de Federatie van Wegverzorgende Horecabedrijven (FWH) optreedt. De overgangsregeling is gebaseerd op het zogenaamde 'wat staat dat staat'-principe en houdt in dat de aanduiding blijft, zolang het desbetreffende toeristische bedrijf of wegrestaurant niet wordt verkocht of ophoudt te bestaan.

Door de minister werd vorig jaar in de staatscourant aangekondigd dat een aanduiding op verkeersborden die geen direct verkeerskundig belang heeft, zou worden geschrapt. Hiermee wilde zij de veiligheid en eenduidigheid langs drukke wegen verbeteren. Dit zou echter een miljoenenstrop betekenen voor wegrestaurants en toeristische bedrijven die niet meer zouden voldoen aan de nieuwe criteria. Het merendeel van die bedrijven wordt bezocht juist doordat die bewegwijzering er is!

Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland is blij met de toezegging van de minister. "De overgangsregeling is echt cruciaal. De minister onderschrijft hiermee het belang van verwijzing naar deze bedrijven."

In het overleg tussen Koninklijk Horeca Nederland en de minister is tevens afgesproken dat een keer per jaar structureel overleg zal plaatsvinden tussen de minister en Koninklijk Horeca Nederland. Ook zal worden gewerkt aan een betere verstandhouding tussen Verkeer en Waterstaat en Koninklijk Horeca Nederland namens de Federatie van Wegverzorgende Horecabedrijven. Hierdoor kan kennis en ervaring worden gedeeld en kunnen effectieve oplossingen gezamenlijk worden bedacht. Een grote stap is al gemaakt binnen het project 'Beheerconcept Verzorgingsplaatsen'. Hierin worden goede afspraken gemaakt over het beheer van de verzorgingsplaatsen op gebieden als kostenbeheersing, veiligheid en onderhoud met alle betrokken partijen.

Minister Peijs heeft aangeven ook te gaan praten met minister Brinkhorst (Ministerie van Economische Zaken) om de al langer bestaande problematiek te bespreken over het opheffen van de functiescheiding tussen benzinestations en wegrestaurants.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -