Independer.nl

Consument betaalt tot twee keer teveel overlijdensrisicopremie

Consumenten die een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een hypotheek betalen soms twee keer zoveel premie als nodig is. Dit overkomt voornamelijk consumenten die een hypotheek samen met een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij één en dezelfde bank.

Vaak kijken potentiële huizenkopers voornamelijk naar de rente en is de premie voor de overlijdensrisicoverzekering bijzaak. Onderzoek van Independer.nl toont aan dat consumenten in veel gevallen duizenden euros kunnen besparen, als ze kiezen voor een aparte overlijdensrisicoverzekering. Omdat de voorwaarden van deze verzekeringen nauwelijks verschillen, loont het om naar de premie te kijken. Independer.nl onderzocht diverse situaties, waaruit blijkt dat banken tot 0,3% lagere hypotheekrente moeten aanbieden om de veel hogere overlijdensrisicopremie te compenseren.

Voorbeeld:
Man en vrouw, beide 30 jaar en niet rokend, sluiten een hypotheek af van 250.000 euro in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering van 175.000 euro. De voordeligste premie voor een overlijdensrisicoverzekering bedraagt in dit geval 644,74 euro per jaar (Bouwfonds).

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering van Postbank en Fortis ASR bedraagt bijna twee keer zoveel, resp. 1.104 euro en 1.154 euro per jaar, als bij de voordeligste aanbieder. Consumenten die bij Postbank en Fortis ASR een hypotheek samen met een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten, betalen in deze voorbeeldsituatie bijna 14.000 resp. ruim 15.000 euro meer premie bij een looptijd van 30 jaar.

Om deze premieverschillen op te vangen, zou Postbank een korting van 0,26% per jaar moeten geven op de hypotheekrente. Fortis ASR zou zelfs 0,29% korting moeten geven. Uiteraard is het beter om de overlijdensrisicoverzekering los van de lening af te sluiten en voor beide producten de voordeligste aanbieding te kiezen. Overigens kunnen verzekerden naderhand opnieuw een goedkopere overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk.

Klik op onderstaande link voor de uitwerking van de voorbeeldsituatie: www.independer.nl/thema/contact/pdf/Bijlage persbericht ORV premie te hoog.pdf