P E R S B E R I C H T

Nederlanders ontvangen deze week als eerste de DNA-profielpil

Uit de eerste groep geteste Nederlanders heeft 98 procent van de GenoTrim gebruikers een genetische factor in zich die bijdraagt aan overgewicht.

AMSTERDAM, 5 april 2006 - Harvard Medical School experts stellen dat genetische factoren een rol spelen in 70 tot 80 procent van de gevallen van overgewicht1. Vandaag maakt Salugen, producent van GenoTrim (de DNA-profielpil), bekend dat op basis van een DNA analyse 98 procent van de GenoTrim gebruikers in Nederland minstens een van de vijf genetische factoren bevat die bijdragen aan hun overgewicht. Dezelfde Harvard Medical School experts stellen ook dat 90 procent van de mensen die een dieet volgen weer aankomen, los van het type dieet dat ze volgen. Vandaag ontvangen de Nederlanders die zich hebben aangemeld de eerste serie van de DNA-profielpil. Daarmee komt een einde aan oplossingen die voor de massa gemaakt zijn en is er een 'made for me' product afgestemd op de behoefte van de consument.

GenoTrim is het enige gewichtsbeheersingsproduct dat op DNA is gebaseerd. GenoTrim analyseert 5 specifieke genen die invloed uitoefenen op het gewicht. De wetenschap over de werking van deze specifieke genen op overgewicht is voortgekomen uit meer dan 4000 wetenschappelijke publicaties. De wetenschappers van Salugen bieden consumenten een op het persoonlijke DNA aangepaste oplossing op basis van de analyse van deze genen.

"Genetische factoren beïnvloeden de stofwisseling , reguleren bepaalde hormonen en proteïnen die een effect hebben op de eetlust en het acute verlangen om te eten.", zegt Kenneth Blum, Ph.D., Chief Scientific Officer van Salugen. "Door deze unieke DNA gebaseerde benadering analyseert GenoTrim belangrijke genen die van invloed zijn op het gewicht. Op basis van deze genetische informatie die voor iedereen anders is leveren we een op het DNA afgestemde samenstelling."

Onafhankelijke klinische studies geven aan dat er 5 genen zijn die van invloed zijn op het lichaamsgewicht.


1. Het Vet Regulerende Gen ofwel het PPAR-gamma Pro12Ala polymorphism gen dat aanstuurt hoe het lichaam vetcellen produceert.
2. Het Gestresste eten Gene - ofwel het 5-HT2A - 5-Hydroxytryptamine 2A receptor polymorphism gen wat ervoor zorgt dat je je tolerantie verhoogt voor stress (terugbrengen van cortisol), je eetlust controleert en de opname van vocht verkleint zonder de urine te bevorderen.
3. Het Zoetekauw Gen - ofwel het gen Dopamine D2 Receptor (A2/A1, A1/A1 Alleles) dat de zin in suiker beïnvloedt.
4. Nieuwe cellen Gen - ofwel het MTHFR - Methylene Tetrahydrofolate Reductase C677T polymorphism gen dat invloed uitoefent op essentiële vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor een gezond leven, bijvoorbeeld foliumzuur.
5. Het Overgewicht Risico Gen - ofwel het Leptin Genetic Polymorphism - OB1875
" De menselijke geschiedenis over duizenden jaren verspreid is eigenlijk de grootste klinische studie die er bestaat en die aantoont dat (over)gewicht een familiekwaal is.", zegt Brian Meshkin, Chief Executive Officer van Salugen. "We zijn er erg trots op dat we GenoTrim aan onze Nederlandse klanten kunnen leveren. Zij kunnen nu ook inzien waarom ze al die tijd met hun gewicht hebben geworsteld en waarom diëten en bewegen niet voldoende hielpen. Met een goed dieet en beweging in combinatie met de persoonlijke DNA-profielpil GenoTrim bieden we hen een nieuwe uitkomst."

Op basis van de analyse die Salugen deed naar aanleiding van de eerste DNA afname (op basis van wangslijm) in Nederland in het CLIA-gecertificeerde laboratorium in Los Angeles, Californië USA, hebben de wetenschappers van Salugen de volgende bevindingen gedaan:

. 98.2% van de GenoTrim gebruikers hebben een afwijking die aanduidt dat genetische factoren een rol spelen in hun gewichtsproblemen. Ze hebben ten minste een van de vijf genen in zich zoals hierboven opgesomd. . 63% van de GenoTrim gebruikers had een verandering in het Gestresste Eten Gen wat een genetische invloed op de eetlust suggereert.(n=424). . 38% van de GenoTrim gebruikers had een verschuiving in de Zoetekauw gen wat een genetische invloed op de behoefte aan suiker en koolhydraten aanduidt. (n=444). . 58% van de GenoTrim gebruikers had een verandering in het Nieuwe Cellen Gen wat een genetisch bepaald tekort aanduidt van foliumzuur (vitamine B) wat kan resulteren in een verhoogd plasma homocysteine.

Om de nieuwe benadering en werking van afvallen door persoonlijke DNA-profielpillen verder aan te tonen, initieert Salugen een (observationele) klinische studie in Nederland: D.I.E.T. - Dutch Investigation to Evaluate Treatments for Weight Management. Hiermee wil Salugen de verhoudingen tussen genen en gewicht, genen en voedingsstoffen en de resultaten van het gebruik van de DNA-profielpil na 90 en 180 dagen analyseren. Het doel is om 500 mensen uit de eerste gebruikers groep aan te trekken, waarmee de studie een van de grootste klinische studies is die ooit is uitgevoerd met betrekking tot gewicht en obesitas. Op basis van deze resultaten is Salugen in staat om de werkzaamheid van GenoTrim aan te tonen en de rol die bepaalde genen hierin spelen. Na afronding van deze studie start Salugen een vervolgstudie over GenoTrim die willekeurig, dubbelblind en placebo gecontroleerd zal zijn.

GenoTrim
GenoTrim is wereldwijd het eerste en enige product dat een op DNA gebaseerde oplossing biedt voor overgewicht. Door het DNA te analyseren op vijf belangrijke genen die van invloed zijn op het gewicht is Genotrim precies volgens de behoefte en het DNA profiel van de consument aangepast. Voor meer informatie over GenoTrim in Nederland: http://www.genotrim.nl.

Salugen
Salugen (www.salugen.com) is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op het ontdekken, ontwikkelen en verkopen van Nutrogenomics en genetische tests. Al gedurende ruim 30 jaar wordt er door hun wetenschappers onderzoek gedaan op het gebeid van genetica en voeding. Salugen is één van de eerste in het leveren van oplossingen die gebaseerd zijn op analyse van het eigen DNA-profiel. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in San Diego, Californië; de CLIA-gecertificeerde laboratoria in Los Angeles, en de productie vindt plaats in Phoenix, Arizona.

Simon H, Cannistra SA, Etkin MJ, Godine JE, Huang E, Heller D, Shellito PC, Stern TA. Weight and Diet. Wellness Reports: A publication of leading researchers at Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital. October 2001. Verhoef P, Kok FJ, Kluijtmans LA, Blom HJ, Refsum H, Ueland PM, Kruyssen DA. The 677C-->T mutation in the methylenetetrahydrofolate reductase gene: associations with plasma total homocysteine levels and risk of coronary atherosclerotic disease. 1Atherosclerosis. 1997 Jul 11;132(1):105-13.)