Stichting vrije recreatie

http://www.svr.nl/

PERSBERICHT

Stichting Vrije Recreatie reikt gemeenten de helpende hand

Meerkerk, april 2006 - Na een lange winter en een natte maand maart, lijkt nu eindelijk het voorjaar te zijn aangebroken. Het frisgeel van de overal bloeiende narcissen is de vrolijke voorbode van het komende vakantieseizoen en veel kampeerders verheugen zich bij voorbaat op enkele dagen rust en ruimte op het erf van de kampeerboer. Dit jaar is het op-één-na laatste kampeerseizoen, waarin deze recreatievorm nog onder de regels van de Wet op de Openluchtrecreatie valt. Immers, met ingang van 1 januari 2008 komt die wet te vervallen en komt de regeling bij de gemeenten te liggen. De Stichting Vrije Recreatie (SVR) - met 2000 kampeerboeren en circa 400.000 kampeerders - vraagt zich bezorgd af hoe het kleinschalig kamperen na die datum allemaal geregeld zal gaan worden. 'Wirwar of gelijkluidende regels?' Deze onduidelijkheid was voor de SVR reden om voor alle gemeentebesturen uniforme regels op te stellen, die kunnen worden opgenomen in hun bestemmingsplannen ten aanzien van het straks te voeren kampeerbeleid.

ruime steun voor verruiming,
behoefte aan meer duidelijkheid in bestemmingsplannen
In oktober 2005 heeft de SVR de uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek 'Beleid ten aanzien van kamperen bij de boer' in een boekwerk samengevat en onder de aandacht gebracht van de toen zittende gemeentebesturen. Het rapport kreeg veel in-stemmende reacties.
De belangrijkste conclusie van bedoeld rapport is, dat bij gemeenten ruime steun wordt gevonden voor beleid, gericht op verruiming van de mogelijkheden voor kamperen bij boer en particulier. Een aantal tot 25 kampeerplaatsen wordt niet uitgesloten, mits verantwoord landschappelijk ingepast in de omgeving.
Omdat geen gemeente gelijk is aan de andere, is het maken van bestemmingsplannen bijna altijd maatwerk. Toch hoeft dit, volgens de SVR, niet persé te betekenen dat alle 467 Nederlandse gemeenten hun kampeerbeleid op geheel verschillende wijze moeten voeren. Ook veel gemeenten zijn die mening toegedaan en er bleek behoefte te bestaan aan een basis voor het aanpassen van de bestemmingsplannen, waarop de Stichting Vrije Recreatie werd verzocht hen te helpen bij het formuleren van verdere voorstellen.

Om wirwar in recreërend Nederland te voorkomen, heeft de SVR als belangenbehartiger van zowel boeren als recreanten, richtinggevend voorwerk verricht en suggesties c.q. overwegingen geformuleerd voor gebruik in de toelichting van het bestemmingsplan en een aantal regels, die onderdeel uit zouden kunnen maken van de voorschriften daarin. De SVR biedt gemeenten tevens aan om, binnen haar mogelijkheden, ondersteuning te verlenen bij de invulling van de plattelandsrecreatie, in het bijzonder het 'kamperen bij de boer'.

Meer uitgebreide informatie omtrent het bovenstaande: www.svr.nl STICHTING VRIJE RECREATIE, Broekseweg 75, 4231 VD Meerkerk Telefoon: 0183-352741 Fax: 0183-351234 Email: info@svr.nl