GroenLinks

Herzien voorstel dienstenrichtlijn is gemiste kans

5 april 2006

De Europese Commissie heeft vandaag haar aangepaste versie van de dienstenrichtlijn gepresenteerd. Dit voorstel volgt in grote lijnen de amendementen die het Europees Parlement in februari heeft aangenomen. Joost Lagendijk, europarlementariër voor GroenLinks, constateert dat daarmee de oorspronkelijke, ultraliberale versie van de richtlijn definitief van tafel is: "De Commissie heeft druk van enkele nationale regeringen - waaronder de Nederlandse, in de persoon van minister Brinkhorst - om terug te keren naar 'Bolkestein' weerstaan. Dat is een goede zaak. De schade die de richtlijn zou kunnen aanrichten is aanzienlijk beperkt."

Toch houden GroenLinks en de Europese Groenen grote bezwaren tegen het huidige voorstel. In de eerste plaats omdat de richtlijn nog steeds van toepassing is op 'diensten van algemeen economisch belang'. Hoewel een groot aantal van deze diensten, zoals de gezondheidszorg, van de werkingssfeer van de richtlijn is uitgezonderd, blijft het risico bestaan dat de publieke dienstverlening in de knel komt.

In de tweede plaats biedt de herziene richtlijn geen duidelijk alternatief voor het 'land van oorsprong'-principe. Lagendijk: "Het is goed dat ook de Commissie nu inziet dat dienstverleners niet zonder meer kunnen worden vrijgesteld van de regels van het land waarin zij werkzaam zijn. Maar het huidige voorstel biedt te weinig duidelijkheid over de eisen die overheden wel en niet kunnen stellen aan buitenlandse dienstverleners. Het Europees Hof van Justitie zal er vaak aan te pas moeten komen om conflicten te beslechten. Daarmee verzaakt de Europese politiek haar taak om heldere criteria te stellen. Dit voorstel biedt te weinig transparantie en rechtszekerheid. Een gemiste kans."

De Groene fractie in het Europees Parlement roept de Raad van Ministers op om de richtlijn nog verder te verfijnen, de diensten van algemeen economisch belang volledig uit het toepassingsgebied van de richtlijn te halen en de rechtszekerheid te versterken. Pas wanneer aan deze voorwaarden is voldaan kunnen de Groenen in tweede lezing de nieuwe tekst steunen.

«