Gemeente Almere

Nieuwe aannemers onderhoud openbare ruimte aan de slag

Per wijk zijn verschillende aannemers in Almere aan het werk om de openbare ruimte schoon, heel en veilig te houden. Dat is een gevolg van de nieuwe aanbesteding van het onderhoud. De gemeente verwacht dat de kwaliteit van het dagelijks onderhoud beter zal zijn, maar wijst bewoners erop dat de aannemers vooral in de eerste maanden van de uitvoering alle zeilen moeten bijzetten. De bestekken per stadsdeel zijn gesplitst per discipline (schoon, civiel en groen). Voor meldingen over een stadsdeel blijft het Stadsdeelkantoor het aanspreekpunt.

Groen

De aanbesteding van het groenonderhoud ging deze keer anders dan voorheen. Deze keer is van te voren bepaald wat de aanneemsom per stadsdeel was. De aannemers moeten hiervoor een basiskwaliteit aan onderhoud leveren en zij konden kiezen om een aantal kwaliteitsverbeterende posten aan te bieden, bijvoorbeeld intensievere onkruidbestrijding, meer ruimte om aanvullend werk te verrekenen en mechanische onkruidbestrijding vanaf 2007.

Onder groen valt het dagelijks het onderhoud van alle "groene" elementen in de stad zoals bomen, hagen, sierplantsoen, gazons en grasstroken, bosvakken en oevers, inclusief alle onkruidbestrijding. Hierbij wordt uitvoering gegeven aan de verschillende beheersplannen waaronder het ecologisch masterplan en het rietbeheerplan.

Aannemer voor Haven vanaf 13 maart 2006: Ballast Nedam Infra Specialiteiten

Aannemer voor Stad West en Stad Oost vanaf 13 maart 2006: Tomin groenvoorziening

Aannemer voor Buiten vanaf 13 maart 2006: Karelse Groenservice BV

Schoon

Onder schoon valt het tegengaan van vervuiling in de stad, het verwijderen van dumpingen, zwerfvuil, drijfvuil en gezonken vuil, het legen van prullenbakken, het vegen van wegen en busbanen, enzovoorts.

Aannemer voor de gehele stad is de Tomingroep. In het contract liggen de afspraken vast over zowel beeldkwaliteit als frequentie van werkzaamheden, alsook over de inzet van WSW-werkers. Naast het aangenomen werk wordt een deel van het werk uitgevoerd door de afdeling Stadsreiniging van de gemeente en een deel door het Almeers reintegratiebedrijf Kompaan.

Civiel

Onder civiel valt het onderhoud van alle 'harde elementen' in het openbare gebied van de stad. Dit houdt in het onderhouden van alle openbare verhardingen en vele inrichtingselementen, zoals afzetpalen, prullenbakken e.d., vanaf nu zowel op basis van meldingen van burgers als via wijkgerichte inventarisaties.

Aannemer Stad West en Buiten vanaf 1 januari 2006: ISS Landscaping Services.

Aannemer Stad Oost en Haven vanaf 1 januari 2006: De Jong en zoon Beesd B.V.

En de rest .

Het onderhoud aan riolering, lichtmasten, speeltoestellen en planmatig onderhoud aan bomen en bossen is buiten deze bestekken om geregeld. Het herstellen van hoogteverschillen tussen gebouwen en aansluitende openbare verhardingen, ontstaan door zettingen van de bodem, valt onder groot onderhoud van een gebied.