Deloitte overweegt juridische stappen na uitlatingen OM

Deloitte

Rotterdam, 5 april 2006 . Accountants-adviesorganisatie Deloitte onderzoekt de mogelijkheid van het nemen van juridische stappen naar aanleiding van uitlatingen van het Openbaar Ministerie gisteren in het requisitoir in de Ahold-zaak. Deloitte is van mening dat de door het OM gehanteerde kwalificaties over haar werkzaamheden onterecht zijn, gebaseerd zijn op een onjuiste interpretatie van feiten en geen grondslag vinden in toepasselijke regels voor de controle van jaarrekeningen.

Deloitte is zeer verbaasd over de opvatting van het OM dat Deloitte onvoldoende gezaghebbend zou hebben opgetreden na de bekendwording van de side letters. Deloitte wijst erop dat zij na het bekend worden van de ICA-side letter in oktober 2002 daarvan direct melding heeft gemaakt bij de bevoegde organen en heeft aangedrongen op onafhankelijk onderzoek. Deloitte heeft hierbij expliciet geadresseerd dat ook zou moeten worden onderzocht of er sprake was van andere side letters en andere onregelmatigheden. Deloitte stelt dat zij hiermee consequent en in overeenstemming met de regelgeving die aangeeft hoe een accountant moet handelen in het geval van fraude, is opgetreden. Het stond voor Deloitte vast dat deze kwestie voor Ahold nimmer zonder gepaste interne en externe gevolgen zou kunnen blijven, los van de uitkomst van enige verslaggevingstechnische evaluatie.

Deloitte acht het in dit licht dan ook onbegrijpelijk dat het OM van mening is dat de houding van Deloitte er mede toe heeft geleid dat de fraude voor aandeelhouders en beleggers onbekend kon blijven in de periode oktober 2002 tot en met 23 februari 2003. Alleen al het feit dat de eerste uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek pas in de tweede helft van januari 2003 zijn gedeeld met Deloitte en ander aanvullend onderzoek pas op 23 februari 2003 duidelijkheid bracht over het bestaan van ook andere side letters, maakt duidelijk dat deze conclusie geen feitelijke grondslag kent.

Voorts constateert Deloitte dat bepaalde conclusies van het OM haaks staan op de conclusies van de onderzoekers van de Ondernemingskamer die onlangs een rapport uitbrachten over het beleid en de gang van zaken bij Ahold. Zo concludeert het Openbaar Ministerie ten aanzien van de control letters dat niet is gebleken dat Deloitte deze op deugdelijkheid heeft gecontroleerd, waar de enquêteurs van de Ondernemingskamer na uitvoerig onderzoek oordelen dat .D&T NL hierbij af mocht gaan op het feit dat een door alle partijen getekende verklaring, hoe summier ook, over een bepaalde gang van zaken ofwel die gang van zaken correct weergaf ofwel een door allen geaccordeerde aanpassing van de overeenkomst was (...)..

De aantijgingen van de Officier van Justitie zijn van dien aard en feitelijk zo onjuist dat Deloitte zich gedwongen voelt hierop direct te reageren. Deloitte ziet een eventuele tuchtklacht overigens met vertrouwen tegemoet.

Over Deloitte Touche Tohmatsu

Deloitte Touche Tohmatsu is een organisatie van zelfstandige memberfirms, die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. Onze dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor circa 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van 120.000 professionals in alle werelddelen en van onze memberfirms met hun vestigingen. Dienstverlening wordt aangeboden in vier professionele disciplines: accountants, belastingadviseurs, consultants, financieel adviseurs. Onze memberfirms werken zowel voor de grootste wereldwijde ondernemingen, als voor nationale bedrijven, de publieke sector als voor snelgroeiende bedrijven.

Deloitte Touche Tohmatsu is een Swiss Verein. Noch Deloitte Touche Tohmatsu, noch een van de memberfirms aanvaardt aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten van handelen van andere memberfirms. Elke memberfirm is een zelfstandige juridische eenheid die werkt onder de naam .Deloitte., .Deloitte & Touche., .Deloitte Touche Tohmatsu. of enige andere daaraan gerelateerde naam. De dienstverlening zoals weergegeven in deze uitgave wordt geleverd door de betreffende memberfirm en niet door Deloitte Touche Tohmatsu Verein.