* IAP Conference

Flevoland zoekt samenwerking met regio's in Engeland en Hongarije

Bestuurders van Flevoland, de "North West Region" in Engeland en de "North Great Plain" in Hongarije hebben vorige week in Brussel een intentieverklaring getekend over toekomstige Europese samenwerking op het gebied van de innovatie. De intentieverklaring werd voor Flevoland getekend door gedeputeerde Harry Dijksma, bestuurder Flo Clucas van Liverpool en bestuurder Sértö Radics van de Regionale Raad van de "North Great Plain. De ondertekening vond plaats aan het eind van een eendaagse conferentie over de resultaten van het Europese Innovatieve Actie Programma in het Huis van de Provincies te Brussel.

Het doel van de conferentie was om de resultaten van het Innovatieve Actie Programma te delen met de beide partnerregio's en om de resultaten en ervaringen onder de aandacht van de Europese Commissie te brengen. Tegelijkertijd werd de conferentie benut om te onderzoeken op welke terreinen en in welke projecten het nuttig kan zijn om samen te werken in toekomstige Europese programma's. In de
intentieverklaring is afgesproken dat bestuurders, ambtenaren en ondernemers de komende maanden de samenwerking vertalen in concrete voorstellen en projecten.

In het kader van het Innovatie Actie Programma voor Flevoland zijn de afgelopen jaren 18 succesvolle clusterprojecten gerealiseerd, waarvan een aantal werden gepresenteerd op de conferentie. Peter van Eijk gaf een toelichting op het project Almere kennisstad, Peter van Paassen presenteerde de resultaten van het project over Medische technologie, Herman Jansen deed verslag van een project voor het scouten en ondersteunen van innovatie bedrijven en Pieter Brouwer lichtte een project toe om ondernemers uit Urk en de Noordoostpolder in contact te brengen met de onderzoekscentra in dit gebied en ze te laten profiteren van de daar kennis.

Flevoland werkt al enige tijd samen met de beide regio's in verschillende Europese programma's en netwerken. De drie regio's zijn erg verschillend maar hebben tegelijkertijd ook veel
gemeenschappelijk. De North West Region met Manchester en Liverpool als belangrijkste centra heeft een bevolking van 7 miljoen, De North Great Plain een inwonertal van 1,5 miljoen en Flevoland ruim 370.000 inwoners. Wat de drie regio's gemeen hebben is dat er grote veranderingen plaats vinden. Flevoland is één van de snelst groeiende regio's, in de North West Region is de bevolking juist drastisch teruggelopen en de North Great Plain heeft te maken met een snelle economische ontwikkeling.