Nieuwe hbo-opleiding in Almere

Flevoland krijgt er een nieuwe hbo-opleiding bij. De Provincie Flevoland geeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ruim 560.000 euro subsidie om een nieuwe opleiding genaamd Ondernemen, Innovatie en Techniek in Almere te starten. De gemeente Almere investeert eenzelfde bedrag in de nieuwe opleiding. De subsidie is bedoeld om de eerste onrendabele jaren te kunnen overbruggen, wanneer er nog weinig studenten zijn en dus weinig inkomsten.

De nieuwe opleiding gaat in september 2006 van start vanuit het Alnovum in Almere. Het is een nevenvestiging van de opleiding Engineering, Design en Innovation van de HvA in Amsterdam. Deze opleiding beoogt studenten af te leveren met een stevige technische bagage. Daarmee zijn ze in staat om zodanig nieuwe en/of betere industriële producten en diensten te ontwikkelen dat die ook succesvol gerealiseerd kunnen worden. In Almere krijgt de opleiding een extra accent; namelijk ondernemerschap. Studenten worden gestimuleerd zelf technische ondernemingen te starten. Er is een sterke verbinding tussen onderwijs en praktijk (bedrijfsleven), bijvoorbeeld via bedrijfscoaches die de studenten voor het praktische gedeelte begeleiden. De HvA hoopt in september 2006 met ten minste dertig studenten van start te gaan, maar verwacht dat de opleiding binnen tien jaar doorgroeit naar driehonderd studenten.

De uitbreiding van het aanbod aan hoger onderwijs is een speerpunt in het beleid van de Provincie Flevoland. Hoger onderwijs is onmisbaar voor de economische en sociale ontwikkeling in stad als Almere, die inmiddels bijna 200.000 inwoners heeft. Met het stimuleren van nieuwe opleidingen probeert de Provincie om jongeren aan de regio te binden. Tot voor kort was het vestigen van nieuwe opleidingen zeer moeilijk door de strikte regels van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W). Maar vorig jaar hebben de Provincie, de gemeente Almere, de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam een convenant met het ministerie gesloten dat de uitzonderlijke positie van Almere en Flevoland als jonge, sterk groeiende regio honoreert. Op basis van dat convenant werken de partners op dit moment ook samen aan de totstandkoming van de Business School Almere.