Gemeente Uithoorn

Veiligheidsrapportage

5 april 2006
Onlangs is de eerste vernieuwde versie van de Regionale Veiligheids Rapportage (RVR) verschenen. De rapportage is te beschouwen als een voortgangsmeting van het regionale veiligheidsbeleid.

De RVR omvat vooral een cijfermatige onderbouwing van de veiligheidssituatie in de politieregio Amsterdam e.o. in 2005. Die cijfers worden vergeleken met die uit 2004.

Tot een regionale rapportage is besloten door het Regionaal College, waarin alle burgemeesters van de politieregio Amsterdam e.o. en de hoofdofficier zitting hebben.

De veiligheidssituatie in Uithoorn is vrij positief te noemen. Het totaal aantal aangiften is gedaald. Vermogenscriminaliteit is hier relatief laag en evenals het aantal slachtoffers van geweldcriminaliteit. Het aantal aangiften van huiselijk geweld is echter toegenomen. Het aantal vernielingen daalde licht, maar is relatief hoog. In verhouding ervaart de Uithoornse burger vaak overlast, waarbij met name incidenten met groepen jongeren veel genoemd worden.

Voor wat betreft het aantal incidenten is de overlast van drugs in 2005 klein, maar de mate waarin men drugsoverlast ervaart is groot. Er zijn weinig incidenten met verwarde/overspannen personen en ook de mate waarin men van deze personen overlast ervaart, is laag.

Het rapportcijfer dat mensen geven aan de eigen buurtveiligheid staat ook in de RVR. Gemiddeld geven inwoners van de gemeente Uithoorn aan hun eigen buurt een 7,6. het regionale gemiddelde cijfer is 7,3.

Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl