Den Haag, 4 april 2006

Vragen van de leden Arib en Timmer (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de toegenomen bureaucratie in ziekenhuizen

1. Hebt u kennisgenomen van het bericht uit de Volkskrant waaruit blijkt dat de bureaucratie in Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen jaren fors is toegenomen?

2. Wat vindt u ervan dat de uitgaven voor management en administratie met 32 procent is gestegen terwijl het aantal ziekenhuisbedden met 10 procent is gedaald? Waarom is volgens u het aantal managers in de Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen jaar twee keer zo hard gestegen dan het behandelend en verplegend personeel?

3. Wat is uw reactie op de constatering van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat de bureaucratie in ziekenhuizen nog veel meer is toegenomen dan blijkt uit deze cijfers van het Centraal bureau voor Statistiek?

4. In hoeverre heeft de nieuwe zorgverzekeringswet en de invoering van de DBC's volgens u invloed op de toegenomen bureaucratie?

5. Kunt u aangeven hoeveel mensen er gemiddeld nog werkzaam zijn in een DBC-werkgroep per ziekenhuis? Wanneer denkt u dat het aantal mensen werkzaam in een DBC-werkgroep kan worden afgebouwd?

6. Kunt u aangegeven of u met de introductie van marktwerking in de zorg ook de toenemende werkdruk op het verplegend personeel had voorzien? Welke maatregelen wilt u treffen om de toegenomen werkdruk bij het verplegend personeel te verminderen?

7. Ondervindt de directe patiëntenzorg volgens u nadeel van de toegenomen bureaucratie? Welke maatregelen wilt u nemen om te voorkomen dat de patiënt de dupe wordt?

Ziekenhuis bol van bureaucratie, Volkskrant 4 april 2006