Den Haag, 5 april 2006

Aanvullende vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het Maasziekenhuis te Boxmeer

1. Hoe kunnen de misstanden die zijn gesignaleerd in het Maasziekenhuis te Boxmeer, in de toekomst worden voorkomen? Is verscherpt toezicht volgens u noodzakelijk om wantoestanden in ziekenhuizen voor te zijn?

2. Denkt u dat dergelijke misstanden sneller aan het licht kunnen worden gebracht indien kan worden bewerkstelligd dat artsen sneller medische fouten melden? Welke maatregelen bent u bereid hiervoor te treffen?

3. Kunt u aangeven of het mogelijk is om de voormalige Raad van Bestuur van een ziekenhuis aansprakelijk te stellen voor nalatig handelen ten tijde van hun aanstelling?

4. Bent u bereid om kwaliteit-keurmerken in te voeren, zodat kwaliteit in ziekenhuizen beter kan worden gewaarborgd?

5. Deelt u de stelling dat dergelijk problemen wellicht kunnen worden voorkomen door het uitvoeren van de motie van de leden Schippers/Arib, waardoor een zorgkamer een onderzoek kan instellen en zo nodig kan ingrijpen? Wat vindt u ervan dat cliëntenraden, patiëntenorganisaties of zorgverzekeraars op die wijze misstanden aanhangig kunnen maken? Bent u bereid over te gaan tot het instellen van een zorgkamer bij de rechtbank en daarmee de motie-Schippers/Arib uit te voeren?

1. De Gelderlander d.d. 4.april 2006 2. Motie Schippers/Arib, 29200 XVI, nr. 30