Innovatienetwerk

Nut en plezier van een Nieuwe Rivier

Met de aanleg van Nieuwe Rivieren kan Nederland een mooie traditie in ere houden. De Nieuwe Merwede, Het Pannerdensch Kanaal en de Rijn bij Arnhem lijken natuurlijk, maar zijn ooit gegraven.
We kunnen in nieuw aangelegde rivierlopen immers veel water opvangen, maar er vooral mooi wonen en recreëren. Het is op langere termijn ook nog eens goedkoper dan de dijkverleggingen, ontpolderingen en hoogwatergeulen die door het kabinet worden voorgesteld in Ruimte voor de Rivier.

InnovatieNetwerk en Bureau Stroming werken aan realisatie van dit idee. Aanstaande zaterdag 8 april om 17 uur zendt de NCRV op NL 1 een documentaire over Nieuwe Rivieren uit, in de serie 'Plattelanders'.

Het is niet nodig enkel in termen van crises, rampenplannen en zandzakken over rivierveiligheid te praten. Het is veel vruchtbaarder de voordelen en het plezier te onderkennen van Nieuwe Rivieren, is de opvatting van InnovatieNetwerk en Bureau Stroming. Zo'n rivier zou bijvoorbeeld aan de IJssel, in de Betuwe of langs de Maas kunnen worden aangelegd, en een nieuwe ruggengraat voor ruimtelijke ontwikkeling en duurzaam waterbeheer kunnen gaan vormen.

In deze documentaire licht Gerard Litjens van Bureau Stroming toe hoe zo'n nieuwe rivier er uit zou kunnen komen te zien, wie er baat bij heeft en waar zo'n rivier goed op z'n plaats zou zijn. Uit de documentaire blijkt dat een nieuwe rivier ook tegemoet kan komen aan de behoeften en voorkeuren van de plaatselijke bevolking, doordat een mooie omgeving om in te recreëren het hele jaar door mensen trekt. Nieuwe rivieren bieden daarmee nieuwe kansen voor grote en kleine ondernemers in de regio.