Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persberichten - Minister Pechtold reikt 1.000.000ste DigiD uit

Minister Pechtold reikt 1.000.000ste DigiD uit

5 april 2006

Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties reikt vandaag de miljoenste DigiD uit aan Delftenaar Julien van Campen. Sinds de start van de radio- en televisiecampagne voor DigiD begin 2006, is het aantal aanvragers van DigiD aanzienlijk toegenomen.
---

De 1000.000ste DigiD-aanvraag was voor Minister Pechtold reden om Julien van Campen persoonlijk zijn activeringscode te overhandigen. Julien van Campen reageerde verbaasd toen hem dinsdag werd verteld dat de minister graag persoonlijk de activeringscode wilde komen overhandigen. Minister Pechtold feliciteerde de heer van Campen en overhandigde hem de activeringscode met een fles champagne.

DigiD staat voor digitale identificatie; het is je eigen inlogcode voor steeds meer overheidsinstellingen. Overheidsinstellingen kunnen met DigiD de identiteit verifiëren van burgers die gebruikmaken van haar elektronische diensten. Momenteel zijn 50 gemeenten (waaronder ook Delft) en vijf uitvoeringsorganisaties (Belastingdienst, SVB, CWI, UWV, KvK) aangesloten op DigiD. Nog eens 235 gemeenten, 5 provinciën, 3 waterschappen en 13 uitvoeringsorganisaties hebben de eerste stappen gezet voor aansluiting op DigiD. Daarnaast zijn 113 leveranciers aangesloten op DigiD ter ondersteuning van overheidsinstellingen.

Bij de SVB kan men met een DigiD online o.a. de kinderbijslag (eerste kind) aanvragen en opgebouwde rechten AOW inzien. Vanaf dit jaar is het mogelijk met DigiD de aangifte inkomstenbelasting te ondertekenen (Belastingdienst). Werkzoekenden kunnen zich bij het CWI met hun DigiD inschrijven. Ook gemeenten bieden diensten aan via DigiD; de aangeboden diensten verschillen per gemeente. DigiD is een initiatief van de overheid om haar dienstverlening richting burgers en bedrijven te verbeteren en vereenvoudigen. DigiD is aan te vragen op Externe link www.DigiD.nl.