Gemeente Dongeradeel

Verkiezingen


---

Stichting DongeraDichter zoekt stads- en streekdichter

Dokkum Dongeradeel krijgt dit jaar zijn eigen stads- en streekdichter op initiatief van de Stichting DongeraDichter. Deze stichting ontstond op initiatief van Judith Ariëns Kappers, Annette Vogt-Dijkstra en Rennie Veenstra, die ook de literaire ontmoetingen in de Stiltekapel organiseren. Het bestuur, dat uitgebreid werd met Sylvia Koeleman en Jaap Zeijl, organiseert de eerste verkiezing van de stads- en streekdichter van Dongeradeel bij de start van het culturele seizoen in september.

Op dit moment kent Nederland eenentwintig stads- en dorpsdichters. De bekendste van hen zijn Joost Zwagerman (Alkmaar) en Jan Eijkelboom (Dordrecht). Slechts één van hen is vrouw, namelijk Frouwkje Zwanenburg uit Gouda. Ook de eerste stadsdichter in Nederland was een vrouw. Het was Emma Crebolder, die in 1993 in Venlo het begrip voor het eerst gestalte gaf. Pas in 2001 werd met Jan Eijkelboom de tweede stadsdichter in ons land benoemd.

In het jaar 2006 krijgt nu ook Dongeradeel zijn stads- en streekdichter! Hij krijgt de eretitel DongeraDichter en wordt geïnstalleerd door de Stichting DongeraDichter. Deze stichting heeft als doel het stimuleren van het literaire leven in de gemeente Dongeradeel in het algemeen en het benoemen en begeleiden van een stads- en streekdichter in het bijzonder.

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door tweejaarlijks een DongeraDichter te kiezen en deze opdracht te geven jaarlijks minimaal vier gedichten tegen vergoeding - te maken over de gemeente Dongeradeel en/of evenementen die in de gemeente plaatsvinden. De Stichting DongeraDichter roept iedereen, die in Dongeradeel woont en een dichtader heeft, op om gedichten in te sturen voor de DongeraDichter-verkiezing.
Wie mee wil doen, dient twee gedichten in het Nederlands, Fries of Stadsfries - op te sturen, te weten een themagedicht met de titel Dongeradeel en een vrij gedicht. De gedichten dienen voor 1 mei binnen te zijn.
Ze kunnen worden opgestuurd naar Stichting DongeraDichter, per adres Grote Breedstraat 36A, 9101 KJ Dokkum (e-mail rennie16@hetnet.nl).

Een deskundige jury, bestaande uit René Koster (Omrop Fryslân), Christien van der Meulen (Bibliotheek Dongeradeel), Ludi Visser-Haantjes (Kenniscentrum Bibliotheekservice Fryslân, Leeuwarden), Ties Jan Eekhof(Neerlandicus) en Pia Glas (Boekhandel Schaaf) zal zich mettertijd over de ingestuurde pennenvruchten buigen. Mocht de jury een al te groot aantal gedichten onder ogen krijgen, dan zal er een voorronde worden gehouden. Zoniet, dan zal worden volstaan met de ludieke culturele avond, die begin september in De IJsherberg wordt gehouden en waarop uitgemaakt zal worden, wie voor de duur van twee jaar de titel DongeraDichter mag voeren.