Socialistische Partij

Overbodige jacht op de vos toch weer geopend

05-04-2006 * Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de jacht op de vos. Helaas is de realiteit met dit kabinet en deze coalitie dat de flora- en faunawet, bedoeld om te beschermen, steeds verder wordt afgebroken. Het ergste is nog dat elke keer als de politiek er over wordt praat de situatie alleen maar slechter wordt.

Van Velzen Tweede-Kamerlid Krista van Velzen van de SP heeft zich altijd binnen en buiten de Kamer verzet tegen de vossenjacht. Zo heeft ze eerder samen met het MilieuAlarmteam in de Haagse Hofvijver de eerste Vossenvrijstaat van Nederland uitgeroepen. Van Velzen: "Ik heb minister Veerman gevraagd om onderzoek te doen naar de schadelijkheid van diersoorten voordat ze op de landelijke vrijstellingslijst gezet worden. Nu kan deze minister zomaar elk dier erop zetten."

Na jaren van maatschappelijke discussie werd in april 2002 eindelijk de Flora- en Faunawet van kracht. Deze wet regelde de begrenzing van de jacht in Nederland . Uitgangspunt van deze wet was dat alle dieren beschermd zijn en dat op slechts vijf soorten vrij gejaagd mocht worden. Op alle andere dieren mochten alleen geschoten worden in geval van schade aan bijvoorbeeld landbouwgewassen en in geval van ernstige gevaren voor de volksgezondheid. Nog niet ideaal - eigenlijk zou alle plezierjacht verboden moeten worden - maar wel een flinke verbetering ten opzichte van de oude jachtwet van voor 2002.

Eerder werd de definitie van landbouwschade opgerekt, meer dieren werden op de landelijke vrijstellingslijst geplaatst en ook beschermde natuurgebieden moesten er aan geloven. De jachtlobby vervuilde de discussie door steeds te spreken over een vossenplaag die Nederland zou overspoelen en die alle weidevogels zou bedreigen. De afname van de weidevogels heeft echter vooral te maken met de te lage grondwaterstand, overbeweiding, overbemesting en te vroeg maaien. En al zouden alle vossen in Nederland worden afgeschoten, dan zal de weidevogelstand door de geschetste problemen nog steeds afnemen.

Nederland heeft geen vossenplaag en zal er ook nooit een krijgen. Vossen houden er een uitgekiend voortplantingsproces op na. Is er onder de vossenpopulatie veel sterfte (bijvoorbeeld door jacht) dan vangen vossen dit op door veel jongen te krijgen. Dit om de stand op peil te houden en de ruimte in leefgebieden, die er door jacht is vrijgekomen, op te vullen. De jager hoeft ook niet op te treden als de vervanger van een zogenaamde ontbrekende natuurlijke vijand. Vossen hebben namelijk nooit een natuurlijke vijand gehad, of het zou honger of gebrek aan territorium moeten zijn. Er bestaat geen dier in de wereld dat leeft van vossen. Vossen hebben ook geen natuurlijke vijand nodig omdat zij zichzelf reguleren.