Gemeente Hilversum

In mei starten met herinrichting Hilvertsweg en Herenstraat

5 april 2006
Burgemeester en Wethouders van Hilversum zijn akkoord met de definitieve ontwerpen voor de herinrichting van de Hilvertsweg en de Herenstraat/Veerstraat. Als later deze maand de raadscommissie Verkeer en Buurt instemt, kunnen beide projecten in de tweede helft van mei van start gaan. De inspraak op de voorlopige ontwerpen heeft niet tot grote aanpassingen geleid.

Hilvertsweg
De Hilvertsweg krijgt tweerichtingsverkeer in het beoogde 30-kilometergedeelte tussen de Havenstraat en de Neuweg. Op de kruisingen met zijstraten worden 30-kilometerplateaus aangelegd. In het gedeelte tussen de Havenstraat en de Gijsbrecht wordt een dergelijk plateau gecombineerd met een wegversmalling ter hoogte van de achteruitgang van de Dr. Bavinckschool.
Het gedeelte van de Hilvertsweg tussen de Neuweg en de Diependaalselaan krijgt in het verlengde van de radiaal Neuweg eenrichtingsverkeer naar de Diependaalselaan toe met fietsstroken en een 50-kilometerregime.
Burgemeester en Wethouders houden vast aan het herstel van de groene driehoek voor het voormalige badhuis aan het begin van de Hilvertsweg. Problemen met het opheffen van de doorsteek door het plantsoen worden anderszins opgelost.

Herenstraat/Veerstraat
De Herenstraat wordt volledig nieuw herstraat met klinkers vergelijkbaar met die in de Bussumerstraat en de Kampstraat. De rijrichting verandert niet. De Veerstraat wordt na de herinrichting een 30-kilometerstraat met eenrichtingsverkeer vanaf de Herenstraat in de richting van de Groest. De straat krijgt een klinkerverharding en er ontstaat ruimte voor veertien parkeervakken en tussen de acht en elf bomen (Gleditsia triacanthos, valse Christusdoorn). Het brinkje op de kruising van de Herenstraat en de Veerstraat krijgt een zelfde verharding als de driehoek op de Kerkbrink. Er komen fietsklemmen, een bankje en vier zilverlindes
in plaats van de bestaande zieke kastanje.

Riolering
Op de Hilvertsweg en in de Veerstraat wordt voorafgaand aan de herinrichting de riolering vervangen. In de Herenstraat hoeft dat alleen tussen de Groest en de Zeedijk.

Procedure
De definitieve ontwerpen Herinrichting Hilvertsweg en Reconstructie Herenstraat/Veerstraat worden op maandag 24 april besproken in de raadscommissie Verkeer en Buurt.

Uitvoering
De herinrichting van de Herenstraat begint op maandag 15 mei; de herinrichting van de Hilvertsweg op maandag 29 mei. De Veerstraat kan pas in de loop van 2007 worden aangepakt nadat de oprit naar het parkeerdak van Hilvertshof is verlegd naar de Groest.