Gemeente Hilversum

Controleaktie in buitengebied Blaricum, Hilversum, Laren en Naarden

5 april 2006
Op 28 maart jl. hebben samenwerkende handhavingspartners van het Gewest Gooi en Vechtstreek een eendaagse veldcontrole uitgevoerd in het buitengebied van de gemeenten Blaricum, Hilversum, Laren en Naarden. In het weekend van 2 april is de actie gedeeltelijk herhaald. De controle actie richt zich tegen aantasting van het buitengebied.

Het Servicepunt Handhaving (SEPH) van het Gewest Gooi en Vechtstreek coördineert in samenwerking met een aantal bij het Gewest aangesloten gemeenten, een regionaal handhavingsproject toezicht Buitengebied. Gebleken is dat zowel deze lokale als regionale velddagen in het buitengebied zinvol en effectief zijn en diverse overtredingen opleveren die aangepakt kunnen worden.

Het buitengebied van de veldcontrole omvat de randzone van de bebouwing en natuurgebied langs de Westerheide en Zuiderheide en een gedeelte van de Noordelijke heuvelrug, Tafelbergheide, Landgoed De Beek en Wittebergen. Bij de velddag waren 22 handhavers betrokken waaronder vertegenwoordigers van de GAD, de gemeenten Blaricum, Hilversum en Naarden, het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Staats Bos Beheer, Politie Gooi en Vechtstreek en de bereden politie van de KLPD en Provincie Noord-Holland. De controle actie richt zich op de strenge handhaving van de Bouw- en Milieuwetten en Bos en Natuurbeschermingswetten, APV en Afvalstoffenverordening. Hierbij is vooral gelet op illegale afvaldumpingen in en nabij de natuurgebieden, illegale kap, illegaal gebruik (bouw en grond) van grondgebied van de gemeente of de natuurbeheerder en ongewenst gedrag van bezoekers in de natuurgebieden.

Tijdens de controle op de velddag en in het weekend zijn er 49 constateringen vastgesteld, waarbij 12 procesverbalen zijn opgemaakt. Hierbij was sprake van afvaldumpingen zoals oliedrums, paardenmest, stenen, gravel, hout- en tuin en huishoudelijk afval en zwerfvuil. Tevens werd en sloopauto met olielekkage geconstateerd en een dumping van autobanden. Daarnaast zijn illegale houtkappen gevonden en oneigenlijk gebruik van grond en illegale bouwuitbreidingen. Tevens werd directe EHBO - hulp verleend bij een val van een toevallig passerende recreant, die een gebroken pols opliep. Ook werden de eigenaren van loslopende honden in het genoemde natuurgebied verbaliseert.

De 12 overtredingen worden d.m.v. 'lik-op-stuk' geverbaliseerd door de bevoegde handhavers (Boa's) en de Politie en voorgelegd aan de milieuofficier van het Openbaar Ministerie. Deze kan strafvervolging instellen met een boete. Naast strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie kan de gemeente ook bestuursdwang toepassen. Dit houdt in het opleggen van een financiële dwangsom om de overtreding ongedaan te maken, afhankelijk van het voordeel van de gepleegde overtreding. Voor de overige constateringen zal - na dossier onderzoek- een bestuurlijke waarschuwing tot het ongedaan maken van overtreding of een verzoek tot indienen van een aanvraag tot een vergunning worden verzonden naar de overtreders.