Grote aanbieders telecomsector bevoordeeld

Baker mckenzie

Grote aanbieders telecomsector bevoordeeld door inefficiënte regulering Vrij onderhandelde interconnectie-overeenkomsten efficiënter

Aanbieders van (elektronische) communicatienetwerken moeten onderhandelen om er voor te zorgen dat de gebruikers van deze providers, die vaak verschillende communicatietechnieken gebruiken, met elkaar verbonden kunnen worden. De afspraken dienen te worden vastgelegd in contracten. De huidige regulering en de specifieke wettelijke verplichtingen van deze onderhandelingen en contracten draagt niet bij aan de gewenste verdere marktliberalisering.

Dit concludeert advocaat Serge Gijrath (Baker & McKenzie), die op woensdag 5 april is gepromoveerd aan de Universiteit van Tilburg op vooral de verbintenissenrechtelijke aspecten van dergelijke contracten. Hij bestudeerde ook de wetgeving op Europees en nationaal niveau, het beleid en de handhaving door de Nederlandse toezichthouder Opta. Hij constateert verder dat aanbieders te maken hebben met tegenstrijdige beleidsdoeleinden en dat aanbieders met een aanmerkelijk belang (de voormalige monopolisten) daarom nog steeds bevoordeeld worden door het woud van regels. Gijrath geeft de voorkeur aan vrij onderhandelde interconnectie-overeenkomsten boven de huidige gereguleerde onderhandelingen, die niet altijd even efficiënt zijn gebleken. Met uitzondering van geschillen over tarifering, kan een burgerlijke rechter volgens hem prima de (pre-)contractuele conflicten beslechten.

Gijrath wordt in Nederland erkend als een autoriteit op het gebied van ICT en Telecommunicatierecht. Naast advocaat en partner bij Baker & McKenzie is hij parttime senior onderzoeker aan het Tilburg Institute for Law, Technology & Society (Universiteit van Tilburg) en lid van, onder andere, de Vereniging van Informatietechnologierecht Advocaten en de Computer Law Association.

Meer informatie? Roeland van der Heiden, afdeling communicatie, 020 5517 966, 06 46607031, roeland.vanderheiden@bakernet.com