Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

----------

Datum: 5 april 2006

----------

Stichting Duinbehoud, Kustvereniging en Stichting Berkheide steunen actie tegen de vossenjacht

Stop de vossenjacht!

De Stichting Duinbehoud, de Kustvereniging en de Stichting Berkheide steunen de actie van Faunabescherming tegen de vossenjacht. Minister Veerman van landbouw en natuur heeft de vos per 1 april jl. vogelvrij verklaard. Sindsdien mogen jagers weer zogende moedervossen met lichtbakken verblinden en doodschieten. De jongen sterven de hongerdood of worden doodgeknuppeld.

Ook drijfjacht en het gebruik van vangkooien en honden is weer toegestaan. Duinbehoud, de Kustvereniging en de Stichting Berkheide zijn niet principieel tegen elke jacht op de vos. In enkele uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld ter bescherming van weidevogels, kan beperkt en lokaal afschot soms effectief zijn. Maar in Nederland de jacht op dit dier volledig vrijgeven dient geen enkel doel, behalve die van een groep plezierjagers. Vooral het mogelijk maken van drijfjacht is belachelijk, net nu die in Groot-Brittannië is afgeschaft.

De jacht op vossen is zinloos. Daar waar dieren afgeschoten worden, wordt het vrijgekomen leefgebied al snel weer bezet door een rondzwervend exemplaar. Het afschieten van vossen trekt vossen van elders aan en werkt daarmee de verspreiding van hondsdolheid in de hand. Het achterwege laten van jacht op de vos in de duinen heeft niet geleid tot een grote groei van het aantal vossen. Integendeel, na een aantal jaren stabiliseerde het aantal. In veel duingebieden zijn er nu minder vossen dan voorheen, toen er nog op ze geschoten werd.

De duingebieden vallen onder de bescherming van de Natuurbeschermingswet. Daar mag ondanks deze vogelvrijverklaring door de minister nog steeds niet op de vos worden gejaagd. Nu blijkt dat zich daar zonder jacht een stabiele vossenpopulatie vormt, zou dat een voorbeeld voor de rest van Nederland moeten zijn. Het terugkeren naar een onbeperkt vossenbestrijdingsbeleid is volgens de drie organisaties niet van deze tijd, in strijd met ecologische inzichten en volstrekt zinloos. De vos is een prachtig dier, en verdient een volwaardige plek in onze natuur.



Ingezonden persbericht