Gemeente Gouda


persbericht: schadecijfers sterk omlaag (05/04/2006)

De vandalisme- en inbraakschade aan schoolgebouwen is in 2005 ten opzichte van 2004 sterk afgenomen. De onderwijsgebouwen zijn al jaren het doelwit van vandalen en inbrekers. Het plaatsen van met name alarmapparatuur en hekwerken heeft bijgedragen aan dit resultaat. Net als de gesprekken met de bij de politie bekende vandalen. Ten opzichte van het kalenderjaar 2004 is er een daling opgetreden van 43%. De schade in 2004 bedroeg afgerond e 365.000 en in 2005 e 208.000. In 2004 bedroeg de schade per gebouw ongeveer 7.000 en in 2005 ongeveer 4.000.

Maatregelen zoals het in kaart brengen van de veroorzakers, of het plaatsen van alarmapparatuur hebben veel effect. Indien sociale maatregelen geen effect ressorteren worden als ultieme maatregel hekwerken geplaatst en dat is van gunstige invloed op de schadecijfers Met een beveiligingsbedrijf is een contract afgesloten over een snelle responstijd. In overleg met de schoolbesturen nemen we maatregelen op die locaties waar schadebedragen hoog zijn. De aanpak verschilt per school, per wijk en per situatie.

De schade is in alle wijken afgenomen behalve in Bloemendaal. In de Binnenstad en in de Korte Akkeren is de schade afgenomen met meer dan 80%. In Bloemendaal is de schade meer dan verdubbeld door de schade aan de gebouwen van het Driestar College. De gebouwen op het Ronsseplein, Willem de Zwijgersingel en Roerdompstraat droegen tot vorig jaar in sterke mate bij aan de schadecijfers. Op de twee laatstgenoemde locaties zijn maatregelen genomen waardoor de schade in 2005 sterk is afgenomen. Aan het Ronsseplein staan in 2006 maatregelen gepland.

In dit najaar zal net zoals vorig jaar een conferentie schoolveiligheid worden gehouden. Eén van de doelstellingen is te komen tot een convenant schoolveiligheid met een Gouds keurmerk schoolveiligheid.

In het Pilotproject Schoolveiligheid worden ideeën uitgewerkt en concreet gemaakt en uitgevoerd. Zo worden scholen bewust gemaakt van alle maatregelen die genomen kunnen worden voor schoolveiligheid. Aan de in 2005 gestarte pilot doen de volgende scholen mee: St. Antoniuscollege (John Mottstraat), Schateiland (Mercatorsingel), Oosterweide (Wilsonplein), Korte Akkeren (2e Potgieterstraat), Westerschool (J. van Lennepkade), Kindervriend (Reigerstraat), Calvijnschool (Willem de Zwijgersingel) en Driestar (Ronsseplein).