VVD


5-4-2006

Europees Parlement en Raad bereiken akkoord over Europese begroting

Na drie maanden onderhandelen hebben het onderhandelingsteam van het Europees Parlement en de Raad een akkoord bereikt over de financiële perspectieven 2007-2013.

Er is vier miljard euro meer beschikbaar dan de de regeringsleiders in december hadden afgesproken. De begroting voor de komende zeven jaar is nu op 864 miljard euro vastgesteld. Belangrijk is ook dat op initiatief en herhaaldelijk aandringen van het Europees Parlement verbeteringen zijn aangebracht op het financieel management van de EU en de financiële controle door de lidstaten. Nu gaan bijvoorbeeld aan het einde van het jaar de lidstaten een verklaring tekenen dat zij de EU-gelden correct hebben besteed.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder is lid van het onderhandelingsteam: "Ik ben tevreden met het bereikte resultaat. Vooral het feit dat de lidstaten een verklaring moeten tekenen dat zij de EU-gelden juist hebben besteed maakt de financiële controle door het Europese Rekenhof veel beter. Het Europese budget wordt voor 80% door de lidstaten zelf uitgegeven. Momenteel hoeven zij daar geen verantwoording over af te leggen. Daar komt nu gelukkig verandering in." In december keerden 23 van de 25 lidstaten van de Europese Unie zich nog tegen dit plan.

Het onderhandelingsteam van het Europees Parlement heeft zich sterk ingezet om meer geld vrij te krijgen voor onderzoek, Trans-Europese netwerken, het midden- en kleinbedrijf en scholing. Verder werd in speciale verklaringen van het Europees Parlement afstand genomen van de besluiten van de Raad in december over de Europese landbouwpolitiek.

Jan Mulder: "Doordat we meer geld hebben gekregen voor scholing kunnen 40.000 extra studenten gebruik maken van een Erasmus-beurs waarmee ze een periode in een andere lidstaat kunnen studeren."