Gemeente Breda

Aanpassingen straatnamen in Heuvel, Westerpark en Teteringen

Het college van burgemeester en wethouders ging akkoord met de voorstellen voor een aantal aanpassingen van straatnamen in Heuvel, Westerpark en Teteringen.

In Heuvel verdwenen de Johan de Wittstraat en de Van Oldenbarneveltstraat. De laatste komt op een andere plek terug. In Westerpark is een nieuw deel van de Westerparklaan open en gaat een deel van de Emerparklaan voortaan ook Westerparklaan heten. Een nieuw huizenblok in de wijk Om de Haenen in Teteringen krijgt de straatnaam Zuringveld.

Door de aanleg van een nieuwbouwplan in Heuvel verdwenen de Van Oldenbarnevelt- en de Johan de Wittstraat. Een nieuw aangelegde straat loopt vanaf het midden van de Heinsiusstraat naar het noorden tot aan de Slingelandstraat. Deze nieuwe straat krijgt de oude naam Van Oldenbarneveltstraat, naar goed gebruik om verdwenen straatnamen zo veel mogelijk te laten terugkomen. De naam Van Oldenbarneveltstraat werd in Breda al in 1949 vastgesteld. Van Oldenbarnevelt was vóór Johan de Witt raadspensionaris van het gewest Holland.

De Westerparklaan is vanaf het kruispunt Baanzicht-Prachtvlinders naar het noordoosten doorgetrokken tot de Lunetstraat. Dit nieuwe gedeelte heet nu ook Westerparklaan.
Voor de duidelijkheid krijgt ook een deel van de huidige Emerparklaan de naam Westerparklaan. Het gaat om de straat in het verlengde van de Westerparklaan, die loopt vanaf de Lunetstraat naar het noorden, tot aan de Backer en Ruebweg. De Ettensebaan in het zuiden en de Backer en Ruebweg in het noorden vormen zo de logische begrenzingen van de Westerparklaan.

In het bouwplan Om de Haenen in Teteringen is aan de noordkant van het Zuringveld een blok nieuwe woningen gebouwd. De ingang van deze woningen is aan het Heidepad. Woningen worden echter niet genummerd aan paden, maar aan de weg vanwaar die paden bereikbaar zijn. In dit geval zijn de nieuwe woningen te bereiken vanaf het Zuringveld. Voor alle duidelijkheid krijgt de straat waaraan het huizenblok ligt dan ook de naam Zuringveld.

Breda, 5 april 2006