Gemeente Barneveld


Barneveld niet in cassatie om baatbelasting

Het college van B&W van Barneveld heeft besloten om niet in cassatie te gaan tegen het besluit van de rechter om twee aanslagen voor baatbelasting te vernietigen. Het gaat om baatbelasting voor riolering in de omgeving van Kootwijkerbroek (fase 4). De tekst spreekt van "voorzieningen die tot stand zijn gebracht" terwijl op de peildatum, 1 januari 2002, de werkzaamheden voor de aanleg van de riolering bij de percelen waar het om ging nog niet waren gestart. Het college acht de kans van slagen van een cassatie gering. De financiële gevolgen van dit besluit worden vooralsnog begroot op 76.000.

De belastingkamer van het Gerechtshof Arnhem heeft in januari twee baatbelastingaanslagen vernietigd. In de gemeentelijke verordening voor de baatbelasting stond de tekst "dat er baatbelasting wordt geheven over onroerende zaken die op de peildatum (1 januari 2002) zijn gebaat door voorzieningen die tot stand zijn gebracht". Hier had moeten staan "die tot stand worden of zijn gebracht". Het college heeft extern juridisch advies ingewonnen en is tot de slotsom gekomen dat het weinig zin heeft om in cassatie te gaan. Dit geldt ook voor de uitspraak van het Gerechtshof uit februari, waarbij het Hof met betrekking tot een vergelijkbare verordening een zelfde uitspraak heeft gedaan.

Gevolgen De vernietiging van de belastingaanslagen heeft gevolgen voor een twintigtal aanslagen die 24 objecten van onroerend goed aangaan. Dit betekent een inkomstenderving van ruim 65.000. Daarnaast heeft de uitspraak waarschijnlijk nog gevolgen voor 4 aanslagen waarmee een bedrag van 11.000 is gemoeid. Mutatiedatum 05/04/2006

Naar de vorige pagina